CoolPolitika.hu

Sok mindent kell még feldolgozni a németeknek

2009  //  Dec  //  19  //  MTI

Sok mindent kell még feldolgozni a németeknekSok mindent kell még feldolgozni a kelet- és nyugatnémetek egymás közötti viszonyában - hangsúlyozta a német egyesülés által felvetett problémákkal kapcsolatban az MTI-nek adott interjúban Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke.

Kurt Beck - aki 2006 májusa és 2008 szeptembere között a Német Szociáldemokrata Párt elnöke volt - abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricumban megtekintette a berlini fal leomlásának 20. évfordulójához időzített Német egység a Balatonnál című kiállítást.

 

A szociáldemokrata politikus elismerte, hogy nemcsak a gazdasági fejlettség terén, illetve az életviszonyok tekintetében vannak különbségek a keleti és a nyugati országrész között, de a fejekben sem sikerült még teljesen lebontani a falakat.  Szavai szerint ezek megszüntetéséhez mindenekelőtt erőre és türelemre van szükség. -Továbbá eltökéltségre ahhoz, hogy megküzdjünk az eltérő tapasztalatokkal, illetve az ezekből fakadó előítéletekkel - tette hozzá Beck, utalva arra: az egykori NDK 40 éve nem törölhető ki egykönnyen az emberek fejéből, illetve érzésvilágából.

 

A rendszerhez emberéletek, illetve emberéletek jelentős részei kötődtek, amelyeket nem lehet könnyen elfelejteni. Mindezt fel kell dolgozni, ami Beck szerint egyidejűleg esélyt is jelent. -Azaz anélkül erősíthetjük a közös vonásokat, hogy bármit is elfojtanánk - fogalmazott a miniszterelnök. Az egykori náci rezsim által elkövetett bűncselekmények, a volt NDK diktatúrája, illetve Európa megosztottsága olyan tapasztalatok, amelyeknek döntő mértékben befolyásolniuk kell a  ma és a jövő politikáját - hangsúlyozta a szociáldemokrata tartományi miniszterelnök, hozzátéve: az Európában bekövetkezett változások ugyanakkor a legjobb védelmet jelentik ahhoz, hogy a múlt ne ismétlődhessen meg, diktatúrák, totalitárius rendszerek soha többé ne kerülhessenek hatalomra, és sem a fejekben, sem a valóságban ne épülhessenek többé falak.

 

A múlt feldolgozásával kapcsolatos vitákra, az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium, a hírhedt Stasi tevékenységére vonatkozó újabb és újabb leleplezésekre utalva Beck úgy vélekedett: mindezek bizonyítják, hogy nem fordíthatjuk félre a fejünket. A múltat anélkül kell feldolgozni, hogy embereket az első pillanattól fogva a vádlottak padjára ültetnénk. Akik a kommunista rendszerben bűncselekményeket követtek el, azokat büntetőjogilag felelősségre kell vonni, nem lehet azonban bűnözőknek tekinteni azokat, akiket különböző eszközökkel, megfélemlítéssel közreműködésre kényszerítettek - jelentette ki.

 

A 20 évvel ezelőtti változásokra visszaemlékezve Beck úgy vélte, hogy meglepetésszerű gyorsasággal peregtek az események. "Noha  biztos voltam abban, hogy a fal egyszer majd leomlik, a kelet- és közép-európai változások ehhez döntő mértékben járultak hozzá. A keletnémetek bátorságához mindez óriási ösztönzőt jelentett - fogalmazott a volt szociáldemokrata pártelnök, hangsúlyozva: a változások nem véletlenül következtek be, azokat Kelet- és Közép-Európában, illetve Németországban egyaránt az emberek bátorsága idézte elő.

 

A német egyesülést sajátosan megelőző, az egykori NDK-sok és a nyugatnémetek hajdani balatoni találkozóit bemutató kiállítást Kurt Beck megrázónak nevezte. Az anyag egyidejűleg ábrázolja az embert és a politikát is. Szemléletesen bemutatja, hogy a diktatúra szabadságmegtagadó döntései milyen hatással voltak az emberek életére - jelentette ki a miniszterelnök, aki az MTI-nek elmondta: a kiállítást meghívta Rajna-Pfalz tartományba is. Az előzetes tervek szerint a Balaton - azaz a kiállítás -  2011 első felében költözik a mainzi parlamentbe, mégpedig abból az alkalomból is, hogy akkor Magyarországa tölti be az Európai Unió  soros elnöki tisztséget.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés