CoolPolitika.hu

Slota a nagykövet hazarendelését javasolja

2011  //  Nov  //  25  //  MTI

Slota a nagykövet hazarendelését javasoljaA szlovák kormánynak és a külügyminiszternek határozottan tiltakoznia kellene az ellen, ahogy a magyar külügyminisztérium eljárt Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó esetében, aki a magyar állampolgárság felvétele után elveszítette a szlovákot - véli Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

-Felszólítom politikai vezetésünket, hogy konzultációkra hívja vissza Peter Weiss (budapesti szlovák) nagykövetet és közösen adják a magyar politikusok tudtára, mivelhogy Budapesten nyilván nem ismerik a tényeket, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén ország, minden törvénysértő állampolgára ellen mindig a hatályos jogrend szerint jár el, és sohasem fogunk igazodni Budapest neofasiszta viselkedéséhez, sem annak alárendelni magunkat - nyilatkozta a magyarellenességéről elhíresült politikus a TASR hírügynökségnek csütörtökön.

 

-A Szlovák Nemzeti Párt határozottan tiltakozik a magyar külügyminisztériumnak Peter Weiss nagykövettel szembeni arrogáns eljárása ellen - húzta alá Slota. Hozzátette: Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter - csak nagyon gyengén és langyosan reagált, hogy fenntartsa jó kapcsolatait budapesti barátaival. Dzurinda szerdai pozsonyi nyilatkozata szerint a budapesti szlovák nagykövet keddi berendelése a magyar külügyminisztériumba "a Magyar Köztársaság műhelyéből származó rossz, nem európai és nem szép törvény következménye".    Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kérette be amiatt, hogy Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. A bejelentést a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, Budapest minden támogatást megad a révkomáromi férfinak.

 

Hasonlóan érvel a külügyminisztérium állásfoglalása is. "A jelenlegi helyzet és Boldoghy Olivér esete a Magyar Köztársaság állampolgársága nem standard módosításának következménye, amely szerint az állampolgárságot etnikai alapon, anélkül adják, hogy a polgárnak valódi kötődése lenne az adott államhoz" - állítja a szlovák diplomácia. A pozsonyi állásfoglalás szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele következtében nem ellentétes az európai normákkal és értékekkel, sőt ezt feltételezi az állampolgárságról szóló európai egyezmény is, s ezt a szabályozást az Európai Unió több tagállama is ismeri.    A szlovák külügyminisztérium - áll a dokumentumban - továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgársági problémát kétoldalú szlovák-magyar párbeszéddel oldják meg.  -2011 februárjában átadtuk a magyar félnek a szlovák-magyar szerződés tervezetét, amely szabályozná a kettős állampolgárság odaítélését a nemzetközi jog elveivel összhangban. Többszöri sürgetésünk után a magyar fél elfogadta javaslatunkat a tárgyalásra, amelyre 2011. december 14-én kellene sort keríteni - olvasható a szerdai állásfoglalásban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés