CoolPolitika.hu

Sikerült kikapcsolni a hibás őssejteket

2010  //  Dec  //  21  //  MTI

Sikerült kikapcsolni a hibás őssejteketKritikus lépést tettek előre a leukémia kutatásában brit tudósok, akiknek elsőként sikerült kikapcsolniuk a hibás őssejteket, amelyek a betegséget okozzák - közölte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A Kings College London munkatársai egy fehérje termelődésének elnyomásával alakították vissza a leukémiás őssejteket közönségesekké, amelyeknek már nem voltak rákos jellemzőik. Egyúttal sikerült a legagresszívabb, rezisztenssé vált leukémiás őssejteket is újra érzékennyé tenniük a rákellenes szerekre. Mint Eric So kutatásvezető elmondta: -Ezek az eredmények különösen izgalmasak, és kritikus lépést jelentenek a leukémia legpusztítóbb formájának hatékonyabb kezelése irányában.

 

A Cancer Cell című szakfolyóiratban részletesen ismertetett tanulmány szerzői úgy vélik, megállapításaik bizonyítják, hogy a szóban forgó fehérjét felhasználhatják a betegséggel szemben. A kevert vonalas leukémia (mieloid és limfoid) hátterében az úgynevezett MLL-gén (mixed lineage leukaemia) hibája áll. A leukémia ezen altípusában szenvedő embereknél olyan leukémiás őssejtek alakulnak ki, amelyek úton vannak a ráksejtté válásban. A kutatók egérkísérleteikben megmutatták, miként alakulnak a normál őssejtek leukémiás őssejtekké, majd fajulnak rákossá.

 

Felfedezték, hogy a folyamatban a béta-katenin nevű fehérje aktiválódása is szerepet játszik, termelődésének elnyomása pedig késlelteti a rák megjelenését, lelassítja a rákos növekedést, illetve visszafordítja a leukémiás őssejteket a rákmegelőző állapotba. Amikor a béta-katenint teljesen inaktiválták az egerekben, amelyeknek pre-leukémiás őssejtjeik voltak, akkor az állatoknál nem fejlődött ki rák annak ellenére sem, hogy valamennyi szükséges MLL-mutáció jelen volt náluk.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés