CoolPolitika.hu

Sikertelen az orosz tandem

2012  //  Feb  //  03  //  MTI

Sikertelen az orosz tandemFüggetlen orosz közgazdászok szerint Oroszországnak sok milliárd dollárjába került eddig a Putyin-Medvegyev tandem sikertelen működése.

A Nyezaviszimaja Gazeta csütörtöki számában megjelent tudósítás szerint a Közgazdász klub szerdai rendezvényén Igor Nyikolajev, az FBK cég stratégiai elemző osztályának vezetője kijelentette, hogy az orosz gazdaságra nézve a kockázati mérföldkövet nem a tavaly decemberi tüntetések jelentették, hanem az, a szeptember 24-i bejelentés, hogy Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev helyet cserél egymással: a kormányfő indul a március 4-i elnökválasztáson, a jelenlegi államfőből pedig miniszterelnök lesz. Az utóbbi 20 évben nem tapasztalt oroszországi tiltakozó mozgalom felerősödése miatt egyre nagyobbak a politikai kockázatok - tette hozzá.

 

Minderre a tőzsde reagál a legérzékenyebben. 2011 decemberében az orosz részvényindex körülbelül 10 százalékot esett. Az orosz tőzsde vesztesége 2011-ben 75,9 milliárd dollárt tett ki. Még közvetlenebb mutató a tőkekiáramlás mértéke Oroszországból, amely 84,2 milliárd dollár volt. Annak ellenére, hogy az orosz gazdaság stabilan, 4 százalékkal növekszik, a befektetők mégis jobbnak látják kimenekíteni pénzüket az országból.      Vlagyiszlav Inozemcev, a Posztindusztriális Társadalmi Kutatások Intézetének igazgatója úgy tapasztalta, hogy a befektetők idegessé váltak az orosz politikai helyzet láttán, ezért szerinte hosszú távon erősödni fog a tőkekiáramlás, és csökken a befektetések száma, a hazaiaké és a külföldieké egyaránt. Inozemcev szerint az orosz gazdasági növekedés aligha fogja túllépni a 2-2,5 százalékot. "A parlamenti választás után nyilvánvaló lett, hogy a jelenlegi orosz vezetés mindent elkövet hatalma megőrzéséért. Nem fog törődni semmilyen tisztességgel és a legitimitás megőrzésének látszatával sem. A befektetők megértették, hogy semmilyen liberalizációra nem lehet számítani - jelentette ki a közgazdász.

 

Szerinte bár a gazdasági problémák még nem annyira szembeötlőek, az állam szociális kötelezettségvállalásai olyan mértékűek, hogy még ha meg is marad a kőolaj ára a most kialkudott szinten, az ebből származó bevételek sem fedezik majd az állami kiadásokat. Igor Jurgensz a Modern Fejlődés Intézete (INSZOR) igazgatótanácsi elnöke a Közgazdász klub ülésén úgy fogalmazott: "olyan mutatókkal, amilyenekkel az orosz gazdaság rendelkezik, Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök is halálosan boldog lenne". 2011-ben a GDP növekedése 4 százalékos volt, az utóbbi húsz év legalacsonyabb, 6,1 százalékos inflációja és igen alacsony, 6,6 százalékos munkanélküliség, illetve gyakorlatilag nem létező költségvetési hiány (0,1 százalék) mellett. Jurgensz szerint bár mindez alapvetően optimizmusra ad okot, nem tudni, mire számíthatnak a jövőben. Az elnöki kutatóintézet szakembere szerint két forgatókönyv létezhet.

 

Az egyik szerint Vlagyimir Putyin nem veszi figyelembe az orosz politikai helyzetet, a lakosság elégedetlenségét, győz az elnökválasztás első fordulójában, és az új kormányban maradnak a mostani arcok. A gazdaság marad azon a fejlesztési úton, amelyet Putyin nemrég elnökválasztási programjában kijelölt, azaz: az állami korporációkat nem fogja tömegesen érinteni a privatizáció, és óvatosan bánik az állami megrendelésekkel, a szociális kiadásokkal. "Gyakorlatilag minden marad a régiben, és akkor két év múlva Oroszország 170 kilométeres sebességgel rohan a falnak" - fogalmazott Jurgensz. A második forgatókönyv szerint Putyin csak a második fordulóban nyeri meg a választást. Ezt követően Alekszej Kudrin volt pénzügyminisztert nevezi ki kormányfőnek, a külföldi befektetők lelkesek, a makrogazdasági stabilitást betartja a kormányzat. Kudrin óvatosan és fájdalommentesen hozzáfog a katonai költségvetés 20 százalékos lefaragásához, a nyugdíjak értékkövetésének csökkentéséhez, megkezdi a fontos nyersanyag-kitermelő és feldolgozó, valamint a közlekedési cégek magánkézbe adását.

 

Kudrin ugyanakkor csütörtökön, egy Moszkvában zajló nemzetközi befektetői fórumon újságíróknak kijelentette: nem szándékozik Putyin következő kormányában helyet foglalni. Mark Urnov, az "Expertiza" alapítvány elnöke szerint Oroszországban a következő fordulat 2017-ben következhet be. A politikai elit rájön, hogy az utolsó öt évet töltheti a hatalomban. Emiatt a korrupció és az állami vagyon kifosztása robbanásszerűen megnő. 2017-hez közeledve ez a stressz-hangulat hisztérikus állapottá válik, ezért Urnov szerint az ellenzéknek erre az időszakra már reális politikai erővé kell válnia, hogy megkezdhesse a tárgyalásokat a mai politikai elittel a hatalom vértelen átadásáról. "Az elfajulás állapotába kerülünk és beláthatatlan lesz a végkifejlet"- mondta Urnov. Még azt sem zárja ki, hogy a régiók autonóm és fél-autonóm területeket hoznak létre, hogy kivonják magukat Moszkva fennhatósága alól. Politikai és gazdasági válság lesz" - írta le Oroszország következő öt évét az orosz Expertiza alapítvány elnöke.

 

Mark Urnov, az "Expertiza" alapítvány elnöke szerint Oroszországban a következő fordulat 2017-ben következhet be. A politikai elit rájön, hogy az utolsó öt évet töltheti a hatalomban. Emiatt a korrupció és az állami vagyon kifosztása robbanásszerűen megnő. 2017-hez közeledve ez a stressz-hangulat hisztérikus állapottá válik, ezért Urnov szerint az ellenzéknek erre az időszakra már reális politikai erővé kell válnia, hogy megkezdhesse a tárgyalásokat a mai politikai elittel a hatalom vértelen átadásáról. "Az elfajulás állapotába kerülünk és beláthatatlan lesz a végkifejlet"- mondta Urnov. Még azt sem zárja ki, hogy a régiók autonóm és fél-autonóm területeket hoznak létre, hogy kivonják magukat Moszkva fennhatósága alól. Politikai és gazdasági válság lesz" - írta le Oroszország következő öt évét az orosz Expertiza alapítvány elnöke.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés