CoolPolitika.hu

Sikeres a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács első száz napja

2010  //  Okt  //  18  //  MTI

Sikeres a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács első száz napjaJelentős részben megvalósultak azok az ígéretek, amelyek száz napja, a szerbiai magyar kisebbség kulturális autonómiájának legfőbb szerve, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megalakulásakor elhangzottak - mondta el Korhecz Tamás, a testület elnöke a Vajdaság Ma című internetes újságnak adott interjúban.

Elindult az első iskolabusz - amellyel lehetővé vált, hogy a Szabadka (Subotica) környéki tanyákról alsó tagozatos kisdiákok továbbra ismagyar osztályba járjanak - és az ingyenes Képes Ifjúság program, amelynek keretében a magyar ajkú elsős középiskolások ingyen megkapják a Magyar Szó újvidéki napilap szerdai számát és mellékletét, a Képes Ifjúságot. Elkészült az oktatásfejlesztési stratégia, amelyet a tervek szerint hétfőn fogadnak el, emellett kiírták a vajdasági civil szervezetek működését segítő első pályázatot 12 millió dinár (bő 32 millió forint) értékben. Döntöttek vajdasági magyar kulturális intézmények - köztük a szabadkai Lifka Sándor Art Mozi, a Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Városi Könyvtár, a Szabadkai Népszínház - kiemelt jelentőségűvé nyilvánításáról - sorolta a június 6-i választások nyomán megalakult MNT eddigi tevékenységének eredményeit a testület elnöke.

 

Sikerült elérni, hogy Zomborban (Sombor), ahol az önkormányzat egy sereg új utcanévről döntött, ne csak szerb vonatkozású utcanevek legyenek, így lesz Herceg János íróról elnevezett utca is a nyugat-bácskai székvárosban - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, mennyiben valósult meg Svetozar Ciplicnek, a szerb kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterének néhány hónappal ezelőtti ígérete, miszerint a minisztérium igyekszik megismertetni a nemzeti tanácsokról szóló törvényt azokkal az állami szervekkel, amelyeken keresztül a nemzeti tanácsok ellátják feladataikat, Korhecz Tamás azt felelte: -Elsősorban magunkra számíthatunk, a saját erőnkre kell támaszkodnunk. Nem számítok a minisztérium segítségére.

 

Az MNT elnöke a rossz vajdasági demográfiai mutatókra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a testület célja, hogy lassítsa az asszimilációt, a magyar közösség beolvadását. Ha a demográfiai mutatókon nem is tud javítani, az MNT közvetve azért elősegítheti a javulást - mondta. -Ha az emberek jobban érzik magukat, ha jobban képesek érvényesülni a társadalomban, ez oda vezethet, hogy kevesebben vándorolnak el, többen vágnak bele a családalapításba - mondta Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Vajdaság Ma című internetes újságnak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés