CoolPolitika.hu

Seselj kétségbe vonta az ENSZ pártatlanságát

2012  //  Már  //  19  //  MTI

Seselj kétségbe vonta az ENSZ pártatlanságátIsmét kétségbe vonta a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszék pártatlanságát az ultranacionalista szerb Vojislav Seselj szerdán Hágában elmondott védőbeszédében.

A Szerb Radikális Párt vezetőjét háborús bűncselekményekkel vádolják, pere most érkezett el az utolsó felvonáshoz. A védőérvek elhangzása után már csak az ítélethirdetés marad hátra az eljárásban. Seselj mindvégig maga látta el védelmét. A kilenc éve hágai őrizetben lévő elnököt a többi között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban szerbek által elkövetett súlyos háborús bűncselekményekért. A bűnöket félkatonai szervezetek követték el a 90-es években az említett térségekben, és Seseljnek nagy része volt e milíciák toborzásában: gyűlölettel átitatott, nacionalista (több esetben a vajdasági magyarokat is célba vevő) beszédei nagyban hozzájárultak az etnikai feszültségek felszításához. A múlt héten elhangzott ügyészségi záróbeszédben a vád 28 évnyi börtönt kért a bíráktól Seselj büntetéseként.

 

A Nagy-Szerbia létrehozására is törő, uszító hangú beszédeiről ismert politikus a perben mindvégig ártatlannak vallotta magát. Seselj a védőbeszédben megismételte azt a régóta hangoztatott véleményét, hogy az ENSZ-törvényszék nem legitim és főleg nem pártatlan az ügyben, mert nyugati hatalmak dirigálnak neki. A vád állításait "kritikátlannak" minősítette. Azt is kijelentette, hogy a szerbek népirtás áldozatai voltak a délszláv háborúk idején, különösen a horvátországi szerbeket fenyegette veszély. Szerinte ez utóbbi indokolta a fegyveres fellépést az akkori jugoszláv vezetés részéről. Azt is elismerte ugyanakkor, hogy Boszniában a helyi lakosságnak aránytalanul nagy szenvedést okoztak a fegyveres túlerő alkalmazásával.

 

Megfigyelők szerint a ma is aktívan politizáló Seselj felszólalása kampánybeszéd is volt hívei számára a májusi szerbiai választások közeledtével. A politikus pártja jelenleg is 57 képviselői hellyel rendelkezik a 250 fős belgrádi parlamentben. Seselj önként adta fel magát 2003-ban, majd néhány évvel később éhségsztrájkot folytatott szabadon engedésének érdekében. Súlyos egészségügyi panaszokkal küzd, a mostani védőbeszédet is el kellett halasztani két nappal, mert kórházi kezelésre szorult. Hágai felszólalásában a vádlott azt is állította, hogy ismeretlenek megkísérelték villanyárammal meggyilkolni a cellájában.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés