CoolPolitika.hu

Segítséget kérnek Angela Merkeltől

2012  //  Aug  //  27  //  MTI

Segítséget kérnek Angela MerkeltőlSegítséget kérnek a kínai hivatalos látogatásra készülő Angela Merkel német kancellártól az ázsiai országban dolgozó német újságírók, mert úgy vélik, a kínai állami szervek akadályozzák a munkájukat.

A Kínában dolgozó német tudósítók nyílt levélben fordultak a kancellárhoz. Egyebek között kifejtették: a rendőrség és az állambiztonsági hatóság azzal fenyegeti őket, hogy nem hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyüket, ha érzékeny témákkal foglalkoznak. Ilyesmi már előfordult, Melissa Chan amerikai újságírónak, az al-Dzsazíra hírtelevízió tudósítójának vízumát és sajtóakkreditációját például nem hosszabbították meg, miután feldolgozott több olyan témát, amellyel magára vonta a hatóságok haragját - emlékeztettek a német újságírók.

 

A hatóságok a külföldi újságírókkal kapcsolatba lépő kínaiakat is fenyegetik, nem ritka, hogy a forrásokat őrizetbe veszik. 2011 óta az arab világban indult szabadságmozgalmak hatására tovább nőtt a kínai hatóságok szigora és még inkább igyekeznek korlátozni a külföldi sajtó képviselőinek munkáját. A helyszíni riportok készítése közben gyakran már az újságírók testi épsége is veszélyben van, az ARD német közszolgálati televízió egy stábjára például a közelmúltban felheccelt munkások támadtak - áll a levélben. A kancellár kiáll az újságírókért, és kínai látogatása során igyekszik közbenjárni, hogy javuljanak a munkavégzés feltételei - reagált a levélre Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn. Elmondta: a kancellár tudja, hogy milyen nehéz körülmények között dolgoznak a külföldi újságírók Kínában, a problémát szóvá tette korábbi látogatásain és ezúttal is így tesz majd.

 

Angela Merkel csütörtökön hét miniszterrel és két államtitkárral utazik Pekingbe, ahol megtartják a német és a kínai kormány második közös értekezletét. Az első német-kínai kormánykonzultációt tavaly júniusban tartották Berlinben. A német kormánytagokat elkíséri számos gazdasági vezető. A delegáció a kétnapos látogatáson a Tiencsin (Tianjin) városban működő Airbus-gyárat is felkeresi.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés