CoolPolitika.hu

Sarkozy aláírta a vitatott nyugdíjreformot

2010  //  Nov  //  11  //  MTI

Sarkozy aláírta a vitatott nyugdíjreformotNicolas Sarkozy francia elnök aláírta a vitatott nyugdíjreformot, amelyet szerdán közölt a francia hivatalos közlöny.

A nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 60-ról 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvény kihirdetésére alig néhány órával azután került sor, hogy azt az alkotmánytanács kedden jóváhagyta. A több milliós tüntetések ellenére a parlament október 27-én szentesítette a törvény végleges változatát. A parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző intézmény jóváhagyására Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára úgy reagált, hogy az alkotmánytanács "pusztán jogi szempontból" döntött, s a baloldal továbbra is bírálni fogja a reformot, amely megfogalmazása szerint "legalább annyira igazságtalan, mint felesleges".

 

A szeptember óta tiltakozó megmozdulásokat és az országot lebénító sztrájkokat kiváltó nyugdíjreform végig vitelét Sarkozy korábban mandátuma legfőbb célkitűzéseként jelölte meg. A reform kihirdetése ezért a másfél év múlva esedékes elnökválasztás előtt új fejezetet nyit az elnök politikájában, amit Sarkozy kormánya átalakításával kíván indítani. Erre jövő hét elején kerülhet sor. Szerdai sajtóértesülések szerint az elnök várhatóan megtartja a reformpárti Francois Fillont a miniszterelnöki székben, de távozhat Bernard Kouchner külügyminiszter, akinek helyére a jelenlegi gazdasági miniszter, Christine Lagarde tűnik a legesélyesebbnek.    Az 56 éves kormányfő az utóbbi napokban nyilvánosan is jelezte, hogy folytatni kívánja a kabinet élén - amelyet Sarkozy 2007-es megválasztása óta irányít - megkezdett munkát.

 

A miniszterelnök, aki visszafogott stílusával jóval népszerűbb Sarkozynál, a kormányátalakítás során számíthat a jobboldali képviselők többségének támogatására.    Bár Sarkozy hivatalosan még konzultációkat folytat az új kormányfő személyéről, a kormányhoz közel álló sajtó eldöntött tényként kezeli Fillon megtartását, ami elemzők szerint annak beismeréseként is értelmezhető majd az államfő részéről, hogy igazából nincs más választása. Az elmúlt hetekben felmerült a jelenlegi energiaügyi és közlekedési miniszter, a centrista Jean-Louis Borloo neve is a miniszterelnöki posztra. A közvetlensége és szociális érzékenysége miatt népszerű politikus azonban kedden maga közölte, hogy Sarkozy tudatta vele: nem ő a kiválasztott. Megfigyelők szerint azonban Borloo hirtelen félreállításával - aki akár elnökjelöltként is feltűnhet 2012-ben Sarkozyvel szemben - az államfőnek nehéz lesz a kormányátalakítást "új kezdetként" bemutatnia.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés