CoolPolitika.hu

Saját titkosszolgálata lesz Koszovónak

2009  //  Feb  //  06  //  coolpolitika

Saját titkosszolgálata lesz KoszovónakSaját hírszerzési hivatalt hoz létre az egy éve függetlenné vált Koszovó. Az új intézmény látja majd el a kémelhárítási feladatokat is, továbbá szintén hozzá tartozik majd a szervezett bűnözés és a drogkereskedelem elleni küzdelem.

A koszovói államfő és a miniszterelnök közösen jelentették be, hogy az országnak hamarosan saját titkosszolgálata lesz, amelynek már meg is találták a vezetőjét. A posztra a korábban rendőrként dolgozó 33 éves Bashkim Smakaj ezredest nevezték ki. Megbízatása a hivatal élén öt évre szól.

A Koszovói Hírszerzési Hivatal (KIA) névre keresztelt intézményhez tartozik majd a kémelhárítás, továbbá a bűnszervezetek és a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés is. A vezető hivatalba lépése után rögtön hozzá is láthat a titkosszolgálat kiépítéséhez.

Nemrég, január 21-én jelentette be a koszovói vezetés, hogy hozzáláttak egy reguláris hadsereg megalakításához 2500 főnyi katonával és további 800 tartalékossal - emlékeztetett a lenta.ru. A Koszovói Biztonsági Erő megteremtéséhez NATO-szakértők nyújtottak segítséget. A katonák között nemcsak albánok, de szerbek és más nemzetiségűek is vannak. Koszovóban ezidáig egykori albán szeparatista lázadók félkatonai szervezete, illetve NATO-békefenntartók és ENSZ-rendőrök látták el a biztonsági feladatokat.

Koszovó tavaly februárban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától.      

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés