CoolPolitika.hu

Rugalmasabb migrációs politika

2011  //  Aug  //  08  //  MTI

Rugalmasabb migrációs politikaGazdasági és szociális politikája széleskörű reformjának részeként a kubai kormány rugalmasabbá teszi az utazási és migrációs szabályokat, hogy megkönnyítse a kapcsolattartást a "nemzet és az emigránsok közössége között" - jelentette be Raúl Castro államfő hétfőn.

Raúl a parlament ülésszakát záró beszédében hangsúlyozta, hogy Kuba módosítja azokat a döntéseket, amelyek a maguk idején fontos szerepet játszottak, de feleslegesen maradtak érvényben. Rámutatott, hogy mostanra a kubai kivándorlók többsége gazdasági okokból hagyta el hazáját, és csaknem mindannyian megőrizték a család és a szülőhaza iránti szeretetüket. A kubaiak túlnyomó többsége nem utazhat külföldre turistaként, s az egyik fő követelésük az utazások liberalizálása. A kevés "szerencsésnek" is rengeteg előírást kell teljesítenie, kezdve egy konzulátus által hitelesített meghívó levéltől a hatóságok kedvétől függő kiutazási engedély és útlevél megszerzéséig. Már ez is mintegy 400 dollárba kerül, miközben a havi átlagbér 20 dollár körül mozog. Bár Raúl Castro részleteket nem közölt a könnyítésekről, feltehetően a kiutazási engedély eltörléséről lehet szó.

 

A parlament a nap folyamán jóváhagyta a kormány által előterjesztett, a kommunista párt kongresszusa által már áprilisban elfogadott gazdasági és szociális reformcsomagot. A több mint háromszáz intézkedést tartalmazó program végleg leszámol a Fidel Castro által évtizedeken keresztül épített paternalista társadalommal, csökkenti az állam szerepét olyan szektorokban, mint a mezőgazdaság, a szolgáltatások, a közlekedés és az építőipar a kisvállalkozások, szövetkezetek és bérbeadások javára. A következő öt év során a gazdaság felélesztésének céljából egymillió állami munkahelyet szüntetnek meg, fokozatos leépítik a szubvenciókat és a jegyrendszerről áttérnek a szabad kereskedésre. Különös fontos szerepet szánnak a magánfoglalkoztatás megteremtésének, mint az állami foglalkoztatás alternatívájának. Jelenleg mintegy 320 ezer magánvállalkozó működik Kubában, többségük az élelmiszergyártás és -forgalmazásban, valamint a közlekedési szolgáltatásokban.

 

Bár a gazdaságban a fő szerepet továbbra is "a tervgazdálkodás és a szocialista állami vállalatok" játsszák, bizonyos piaci mechanizmusokat is figyelembe vesznek. Így például bevezetik az ingatlanok adásvételét, leegyszerűsítik "a tulajdon átruházásának más formáit, valamint engedélyezik a járművek adásvételét magánszemélyek között. Raúl Castro beszámolójában elmondta, hogy az idei első félévben 1,9 százalékkal bővül a hazai össztermék, és a kedvező folyamatoknak köszönhetően az éves növekedés 2,9 százalék lesz. Kijelentette, hogy a kormány "folytatja a kubai gazdaság hitelképességének visszaszerzését célzó kitartó munkát. Hangsúlyozta, hogy helyre kell állítani a pénzügyi fegyelmet, és el kell felejteni az "átgondolatlan és ésszerűtlen" cselekedeteket.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés