CoolPolitika.hu

Rugalmasabb gazdaságpolitikára van szükség

2011  //  Júl  //  13  //  MTI

Rugalmasabb gazdaságpolitikára van szükségA fogyasztói árak visszafogására, a gazdasági növekedés nagyobb ingadozásának megelőzésére és több rugalmasságra hívott fel a kínai miniszterelnök egy kedden kiadott pekingi közlemény szerint.

A kormány egyszerre készül a folyamatos növekedés fenntartására, a nemzetgazdaság szerkezetének átalakítására és az inflációs várakozások kezelésére - állapítja meg a Hszinhua hírügynökség által közölt dokumentum, amelyet azt követően adtak ki, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfő július 4-11 között találkozókat bonyolított le nyolc tartományi vezetővel, továbbá az ország vezető üzletembereivel és közgazdászaival. A makrogazdasági politika végrehajtása során a legkiemeltebb feladat az árak stabilizálása - hangoztatta a miniszterelnök, azzal, hogy a gazdaságpolitikai elképzeléseket rugalmasabbá és "előrelátóbbá" kell tenni.

 

A kínai kormánynak júniusban 6,4 százalékos inflációjával és annak hatásaival kellett szembesülnie, ami három év legmagasabb értéke. A gazdasági növekedés lelassult, ami nem kedvez az infláció visszafogásának. Júniusban a kínai termelői beszerzési menedzser index (PMI) a gyáripari termelést jól kifejező mutató 28 hónap mélypontjára, 50,9 százalékra süllyedt. Ven szerint fenn kell tartani a körültekintő pénzügypolitikát, a pénzintézeteknek javítaniuk kell hitelezési struktúrájukon és növelniük kell a kisvállalkozások támogatását. Erőfeszítéseket kell tenni az esetleges külső tényezők visszahúzó hatásainak kivédésére - tette hozzá.

 

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerellátás stabilizálása és a logisztikai, szállítási költségek csökkentése elő fogja segíteni az infláció "megszelídítését", mivel annak megugrása mögött elsősorban az egyre növekvő élelmiszerárak növekedése húzódik meg. Ven külön is kitért arra, hogy az intézkedéseket, amelyek az elszabadult ingatlanárakat hivatottak megfékezni pontosan végre kell hajtani, ezzel is segítve az infláció elleni harcot. A helyi kormányzatok adósságának kockázataival kapcsolatban a miniszterelnök az adósság növekedésének kézben tartására és a már meglévő adósság megfelelő kezeléséra hívta fel a helyi vezetőket. A nemzeti számvevőszék becslése szerint a helyi kormányzatok adóssága az év végéig eléri a 10.700 milliárd jüant (1.653 milliárd dollár).

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés