CoolPolitika.hu

Romániának valóra kell váltania ígéreteit

2012  //  Júl  //  19  //  MTI

Romániának valóra kell váltania ígéreteitA román kormányzat kötelezettségvállalásai választ adnak az Európai Bizottság valamennyi aggodalmára, ugyanakkor azokat meg kell valósítania a gyakorlatban is - jelentette ki José Manuel Durao Barroso, az európai uniós végrehajtó testület elnöke szerdán Brüsszelben.

Délelőtti ülését követően a bizottság élesen bíráló hangvételű jelentést adott ki az igazságügyi reformok romániai állásáról. A testület elítélte a román kormány "szisztematikus" lépéseit a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, sürgetve a problémák mielőbbi orvoslását is. Nyilatkozatában Barroso úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszak romániai fejleményei miatt "megingott a bizalom". A jelentés az elmúlt öt év távlatában számos előrelépést is megállapított a reformok és a korrupció elleni fellépés területén, de megerősítette azt a korábban már jelzett brüsszeli álláspontot, hogy a közelmúlt eseményei ezek aláásásával fenyegetnek, már csak azért is, mert a reformok "még nem visszafordíthatatlanok és garantáltan fenntarthatók". Kiemelte a bizottság a problémák közül az alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, valamint az ellenzékhez tartozó elnök elmozdítását célzó intézkedéseket, úgy ítélve meg, hogy egyes lépések már kulcsfontosságú demokratikus ellensúlyok felszámolásával járhatnak.

 

Ajánlásai között a bizottság megismételte azokat a szükségesnek látott lépéseket, amelyekről Barroso már Victor Ponta román miniszterelnök múlt heti brüsszeli látogatásán említést tett, és amelyek teljesítésére a kormányfő később írásban is kötelezettséget vállalt. Barroso most úgy fogalmazott, hogy ezzel Románia visszalépett a szakadék széléről, de még nincs vége a folyamatnak. A legfontosabb azonnali lépésnek a végrehajtó testület azt tartotta, hogy a kormány és más kulcsintézmények mutassák ki egyértelműen elkötelezettségüket a jogállamiság és az igazságügyi függetlenség mellett. A bizottság elvárásai szerint a kormánynak tiszteletben kell tartania az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét, vissza kell állítania az alkotmánybíróság jogkörét és biztosítania kell, hogy ez utóbbi döntéseit figyelembe veszik, továbbá összpárti támogatást élvező ombudsmant kell kineveznie. Azt is sürgetik, hogy alakítsanak ki új, a jelenleginél nyíltabb és átláthatóbb eljárást a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, továbbá a feddhetetlenséget tegyék politikai prioritássá.

 

Elvárja az unió azt is, hogy a román államfő leváltását célzó népszavazást az alkotmánybíróság döntéseivel összhangban szervezzék meg. Barroso szerdán bejelentette, hogy a bizottság továbbra is szorosan figyeli a helyzetet, és év végén újabb jelentést készít arról, hogyan halad a kötelezettségvállalások gyakorlatba iktatása. Ez az összegzés elsősorban arra fog összpontosítani, sikerült-e visszaállítani a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. A bizottsági jelentést az Európai Parlament elnöke és a nagy EP-frakciók vezetői is üdvözölték. Martin Schulz elnök - brüsszeli közleménye szerint - hangoztatta, hogy Romániának haladéktalanul követnie kell az ajánlásokat. Hasonlóképpen nyilatkozott a liberális frakciót vezető Guy Verhofstadt is. Joseph Daul, a legnagyobb EP-frakció, a kereszténydemokrata-konzervatív Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke objektívnek minősítette a brüsszeli jelentést, és megismételte a román belpolitikai helyzettel kapcsolatos aggodalmait. Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető úgy vélte, a bizottsági ajánlások történelmi esélyt jelentenek Románia számára, hogy életképes és független igazságszolgáltatási rendszert teremtsen.

 

Jelentést adott ki az EU-bizottság szerdán Bulgáriáról is. Ebben azt állapította meg, hogy az unióhoz 2007-ben csatlakozott másik országban is gyorsítani kell a reformokat mind az igazságügy, mind a korrupcióellenes küzdelem terén. Legkésőbb jövő év végén a bizottság Szófiáról is újabb áttekintést készít. Az értékelésekkel mindkét ország számára távolabb került annak lehetősége, hogy az unió leállítja a reformokat rendszeresen értékelő, úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, jóllehet korábban abban reménykedtek, hogy az ötéves évforduló alkalmat adhat ennek az eljárásnak a befejezésére. Megfigyelők szerint mindez hatással lehet Románia és Bulgária schengeni csatlakozására is, pedig a belső határellenőrzések nélkül működő övezet kiterjesztése rájuk már küszöbön állt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés