CoolPolitika.hu

Romániában több sör fogy, mint ásványvíz

2009  //  Jún  //  30  //  MTI

Romániában több sör fogy, mint ásványvízA románok egy főre számítva éves szinten több sört fogyasztanak, mint ásványvizet - legalábbis ezt mutatják a kereskedelmi statisztikák.

Az országos ásványvíztársaság (SNAM) és a romániai sörgyártók egyesülete kiszámította, hogy az egy főre jutó évi ásványvízfogyasztás 60, a sörfogyasztás viszont 96 liter. Ennek értelmében Románia európai szinten az első tíz ország között foglal helyet az egy főre jutó éves sörfogyasztásban. Az ország ugyanakkor a vásárolt ásványvíz fogyasztása terén elmarad az európai átlagtól, amely 70-100 litert tesz ki évente, egy főre vetítve. A Ziarul Financiar című pénzügyi-üzleti napilap ugyanakkor érzékelteti, hogy a statisztikai adatok nem feltétlenül a valóságos fogyasztást tükrözik, legalábbis, ami a vizet illeti.

 

Az egyik piackutató cég vezetője elmagyarázta: a román lakosság összességében kevés palackozott vizet iszik. A forrásokban gazdag vidékeken a lakosok nagy mennyiségben vesznek magukhoz a földből csörgedező természetes ásványvízből, de sokan - főleg városi környezetben - megelégednek a csapvízzel.

 

A sörfogyasztás mértéke ugyanakkor jobban nyomon követhető, hiszen azt konkrétan meg kell vásárolni - jegyzik meg a szakemberek. A söreladások jelentősen megugrottak, miután a kilencvenes évek végén bevezették a piacon az olcsó, műanyag palackos sört. Ez különösen vidéken növelte a sörivási kedvet, annyira, hogy ez a fajta sör azokon a helyeken a teljes sörfogyasztás felét teszi ki.

 

A kimutatások szerint tavaly egy román lakos átlagban mintegy 280 lejt (75 eurót) költött sörre, de csak 52 lejt (14 eurót) áldozott ásványvízre. A SNAM az idén elsősorban azzal akarja növelni az ásványvíz eladásának mértékét Romániában, hogy a szénsavmentes víz forgalmazására helyezi a hangsúlyt, amely helyettesítheti a csapvizet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés