CoolPolitika.hu

Románia választás előtt áll

2009  //  Sze  //  15  //  COOLPOLITIKA

Románia választás előtt állA román választópolgároknak november 22-én kell az urnák elé járulniuk, hogy leadják voksaikat a köztársasági elnökválasztáson. Az elmúlt két évben ez az ötödik választás Romániában, így a részvétellel kapcsolatban nincsenek nagy elvárások.

Novemberben két fordulóban, öt évre választanak államfőt, de a valódi tét az, hogy a jelenleg regnáló nagykoalícióból ki marad hatalmon. Tavaly év végén a Szociáldemokrata Párt és a Demokrata Liberális Párt alkotott kormánykoalíciót, miután szinte pontosan ugyanolyan, 33%-os eredményt értek el a román parlamenti választásokon. Kettejük versenyében nem hozott döntést az EU parlamenti választás sem, miután a szociáldemokraták – a Konzetvatív Párttal szövetségben – 70 ezerrel több szavazatot szereztek, ám a demokrata liberálisok saját voksaikhoz számították az államfő lányának, a “független” Elena Basescunak a 200 ezer szavazatát is. A közös gyökerekkel rendelkező, az egykori Nemzeti Megmentési Frontból alakult két politikai formáció mára a legnagyobb támogatottságú, rivális párttá vált Romániában.

 

Politikai elemzők szerint nem kérdéses, hogy a koalíció felbomlik, és új kormány alakul, csupán annak összetétele bizonytalan. Az Emil Boc által vezetett, személyében a miniszterelnököt is adó Demokrata Liberális Párt a korábbi pártelnököt, a most jelentős újraválasztási eséllyel induló Traian Basescu államfőt támogatja. A Mircea Geoana által vezetett Szociáldemokrata Párt hivatalosan a párt elnökét támogatja, de megoszthatja a szavazatokat a szintén baloldali kötődésű – függetlenként induló – Sorin Oprescu. Az elnökválasztások állandó első fordulós szereplője, a parlamentből kiszorult, de ismét 10% körül támogatott Nagy Románia Párt elnöke, Coreneliu Vadim Tudor. Tudor az első fordulóban a jelenlegi álamfőtől vonhat el szavazókat. A liberálisok jelöltje a szintén pártelnök Crin Antonescu, aki 15-20 %-os támogatottságával a hasonló népszerűségnek örvendő Mircea Geoanával fog küzdeni a második fordulóba kerülésért.

 

A romániai magyar politizálás mindig nagy belső vitát kiváltó, de szinte kötelező eleme a saját jelölt indítása. Szerepe, hogy egyesítse a magyar szavazótábort, és demonstrálja, annak politikai erejét. A Markó Béla utódjaként számon tartott Kelemen Hunor 5% körüli eredményre számíthat az első fordulóban. Helyzetét nehezíti, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt arra buzdítja híveit, hogy érvénytelen szavazatok leadásával fejezzék ki autonómia iránti igényüket és az RMDSZ politizálásával kapcsolatos kritikájukat.

 

Az első fordulós eredményeknek most különösen nagy jelentősége van, hiszen a feltételezések szerint az új álamfő új – saját politikai táborához tartozó – miniszterelnököt fog felkérni a kormányzásra, aki koalíciós partnereit részben az első fordulós “párteredmények” alapján választja ki.

 

Az RMDSZ mindhárom jelentős román politikai irányvonallal kész szövetségre lépni. Sokszor kárhoztatott és elavultnak tartott nemzetiségi alapú politizálása tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy egyértelmű és a legnagyobb romániai pártok által felvállalható programmal lépjen kormányra. Miután pedig a Nagy Románia Párt jelöltjei 2008 novemberében nem jutottak be a parlamentbe, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindenki által keresett partnerré, a mérleg nyelvévé vált.   
 (CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés