CoolPolitika.hu

Románia korlátozná a termőföldvásárlását

2012  //  Okt  //  15  //  MTI

Románia korlátozná a termőföldvásárlásátRománia korlátozná 2014-től a külföldi magánszemélyek termőföldvásárlását, ugyanakkor megfelelő feltételeket akar teremteni a mezőgazdaságba beruházók számára - jelentette ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter hétfőn.

A tárcavezető egy bukaresti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2013-ban jár le a külföldi állampolgárok termőföldvásárlási moratóriuma. A miniszter szerint a hétéves moratóriumot Románia EU-csatlakozási szerződése tartalmazza, aminek esetleges módosítása túl sok időt venne igénybe, hiszen valamennyi tagállamnak ratifikálnia kellene ismét a csatlakozási szerződést, ezért ez járhatatlan út. A miniszter szerint azonban a román állam különböző intézkedések bevezetésén gondolkodik, így például egy olyan ügynökség létrehozását tervezik, amelynél kérvényezniük kell majd a külföldi állampolgároknak a termőföldvásárlás engedélyezését. Constantin emlékeztetett arra, hogy az unió tagállamai különböző korlátozásokat alkalmaznak, így egyesek meghatározzák az egy magánszemély által megvásárolható termőföld felületét, mások pedig szakmai tapasztalathoz kötik a tranzakciót. Az Agerpres hírügynökség szerint a miniszter rámutatott: az általa vezetett minisztérium szándéka szerint 500 hektárra korlátozzák a külföldi magánszemélyek által megvásárolható földterületet, a vásárlónak pedig minimum öt éves mezőgazdasági tapasztalattal kell rendelkeznie.

 

Ugyanakkor leszögezte, hogy kedvező feltételeket akarnak teremteni azok számára, akik a mezőgazdaságba akarnak befektetni, hiszen szükség van a külföldi beruházókra azzal a feltétellel, hogy az adókat és illetékeket Romániában fizessék, és a nyereséget ne vigyék ki az országból - mondta a miniszter.    Romániában jelenleg a termőföld 8,5 százalékát, 700 ezer hektárt használnak külföldiek, hiszen a román törvények jelenleg is megengedik a romániai székhellyel rendelkező cégeknek, hogy termőföldet vásároljanak. A legtöbb terület olasz, német és arab tulajdonban van, magyar cégek a 700 ezer hektár terület mintegy 8 százalékát birtokolják.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés