CoolPolitika.hu

Román szervezett fémtolvajok okoznak súlyos károkat

2011  //  Nov  //  14  //  MTI

Román szervezett fémtolvajok okoznak súlyos károkat"Járványszerűvé" vált az elmúlt hónapokban a fémtolvajlás Nagy-Britanniában, és a brit rendőrség szerint román szervezett bűncsoportok felelősek a súlyos károkat és gyakran életveszélyes helyzeteket okozó lopássorozatért - írta a The Sunday Times.

A vezető brit konzervatív vasárnapi lapnak a brit vasúthálózat fenntartásáért felelős cég (Network Rail) illetékesei elmondták, hogy csak április és október között több mint 1600 vasúti fémlopás történt, és emiatt csaknem kétezer vonatjáratot kellett törölni. A lopások összesen 167 napnak megfelelő időtartamú késéseket okoztak, a kiesett jövedelem pedig elérte a 8,5 millió fontot (3 milliárd forint). A múlt hónapban például egyetlen, 140 font értékű vasúti kábelszakasz ellopása miatt 160 vonatot kellett leállítani Leeds körzetében. Ez az egy lopás csaknem háromezer perc összesített késést okozott, és a költségek meghaladták a 46 ezer fontot.

 

A tolvajok azonban nem csupán a vasutat károsítják. Nemrégiben kábellopás okozott fennakadást a Londont kiszolgáló egyik nagy nemzetközi repülőtér, a Stansted légi irányításában, a dél-angliai parti őrség távközlési rendszere 36 órára megbénult ugyancsak kábellopás miatt, de a tolvajok lopnak elektromos vezetékeket, sőt fémből öntött háborús emlékműveket is. A bűnözők sokszor saját magukat is életveszélybe sodorják: egy kelet-európai férfit a minap válságos állapotban szállítottak kórházba, miután egy közép-angliai ipartelep transzformátorállomásából nagyfeszültség alatt álló rézvezetéket próbált kifűrészelni.

 

Chris Hearn felügyelő, a brit közlekedési rendőrség (BTP) fémlopások felderítésére szakosodott ügyosztályának vezetője a The Sunday Timesnak elmondta, hogy e bűncselekmények mögött romániai bűnöző csoportok állnak. Hearn szerint több száz bűnözőről van szó.    A The Sunday Times értesülése szerint hétfőn a brit parlamentben egy konzervatív képviselő önálló indítványt terjeszt be a fémhulladék-kereskedelem feltételeinek szigorítására. A javaslat értelmében a rendőrséget szélesebb jogkörökkel ruháznák fel az illegális fémkereskedési vállalkozások felszámolására, és előírnák a készpénzmentes fizetési módok alkalmazását, hogy a hatóságok fel tudják deríteni a kereskedők által megvásárolt fémhulladék forrását.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés