CoolPolitika.hu

Román képviselők Bukarest ellen szavaztak

2012  //  Ápr  //  06  //  MTI

Román képviselők Bukarest ellen szavaztakVitát váltott ki Romániában, hogy a román európai parlamenti képviselők többsége megszavazta az EP-nek azt az állásfoglalását, amely sürgeti egyebek között Bukarestet, ismerje el Koszovó függetlenségét.

A szavazásra a múlt héten került sor az EP-ben. A Gandul.info román portál szerint a harminchárom romániai EP-képviselő közül tizenhét megszavazta az állásfoglalást, amely javasolja Romániának, Spanyolországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Szlovákiának, hogy ők is ismerjék el Koszovó függetlenségét. A portál megállapítja, hogy az igennel voksoló képviselők között volt Traian Basescu román államfő lánya is, Elena Basescu, aki szerint "technikai hiba" miatt sorolták az ő szavazatát is az igen voksok közé. Elena Basescu ugyanis azt állítja, hogy az állásfoglalásról való szavazáskor a gépén beragadt a gomb az előző voksolástól, és így került ő is az igennel szavazók listájára. A fiatal politikus elküldte a portálnak azokat a leveleket, amelyeket az európai törvényhozói testület informatikai osztályának küldött, és kérte, tegyék jóvá a "hibát".

 

Adina Valean liberális EP-képviselő a portálnak elmondta: azért szavazott az állásfoglalás mellett, mert az európai liberálisok támogatták az állásfoglalást. A politikus szerint Romániának Koszovóval kapcsolatos külpolitikája nem következetes, és szerinte Bukarestnek is követnie kellene az EU Koszovó ügyében kialakított álláspontját. A szintén liberális Norica Nicolai román EP-képviselő - aki az állásfoglalás ellen szavazott - viszont úgy véli, hogy nem voksolhat igennel egy olyan állásfoglalásra, amely Koszovót köztársaságként említi, mert ez gyakorlatilag a régió függetlenségének elismerését jelentené. A portál idézi a román külügyminisztérium álláspontját is, amely leszögezi, a román EP-képviselők szavazata nyomán nem változott Románia Koszovóval kapcsolatos álláspontja, így Bukarest továbbra sem ismeri el a régió önállóságát. A függetlenségét 2008 februárjában kikiáltó Koszovó döntése nyomán a román parlament szinte azonnal határozatot fogadott el, amelyben kifejtette, hogy nem ismeri el Koszovót önálló államként, Traian Basescu pedig leszögezte, hogy a függetlenség kikiáltása egyoldalúan történt, ezért Románia törvénytelennek tekinti azt.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés