CoolPolitika.hu

Rohamosan nő a németül tanulók száma

2012  //  Már  //  07  //  MTI

Rohamosan nő a németül tanulók számaAz euróövezeti adósságválság mélyülésével párhuzamosan folyamatosan növekszik a németül tanulók száma az övezet déli, délnyugati peremén, amelyet a leginkább sújt a válság - közölte a német kulturális intézetek hálózata, a nemzetközi Goethe Intézet.

A szervezet kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a világ 39 országában működő, összesen 150  kulturális intézetben tavaly 234.587-en tanultak németül, ami 16.400 fővel - 7 százalékkal - több az egy évvel korábbinál. Ez trendfordulót jelent, hiszen 2005 és 2010 között  évről-évre csökkent a német nyelv iránti érdeklődés, legalábbis az európai országok többségében. Az adatok térségek szerinti bontása azt mutatja, hogy Délnyugat-Európában messze átlagon felüli volt a diáklétszám növekedése. A legnagyobb növekedés Spanyolországban történt, ahol euróövezeti csúcsot jelentő 22,9 százalékos  munkanélküliségi ráta, a Goethe-Intézetek diákjainak száma pedig 35 százalékkal nőtt 2010-hez képest. Portugáliában 20 százalékkal többen iratkoztak be, Olaszországban 14 százalékkal többen jártak az intézet nyelvtanfolyamaira, Görögországban pedig 10 százalékkal többen tanultak német nyelvet a Goethe-Intézetben.

 

A hálózat számos intézetet működtet Németországban is, ezekben tavaly összesen mintegy 36 ezren tanultak németül. A térségek szerinti bontás itt is az euróövezeti válságállamok előretörését mutatja; a spanyol diákok száma 43 százalékkal nőtt 2010-hez képest, a görögök diákok száma 22 százalékkal, az olaszok száma 17 százalékkal nőtt a viszonylag drága - 8 hetes szakaszonként átlagosan 1000 euróba (294 ezer forint) kerülő - kurzusokon. Klaus-Dieter Lehmann, a Goethe-Intézet elnöke az adatokat ismertető tájékoztatóján elmondta: a legtöbb diák fiatal, és nem azért tanul németül, mert - mint fogalmazott -  eredetiben kívánja olvasni Goethét és Schillert, hanem mert javítani akarja munkaerő-piaci, elhelyezkedési esélyeit.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés