CoolPolitika.hu

Részben államosítják a bankot

2012  //  Feb  //  28  //  MTI

Részben államosítják a bankotRészbeni államosítással mentik meg a súlyosan veszteséges osztrák Volksbankot (ÖVAG), a kedden véglegesített konszolidációs terv az államnak összesen több mint egymilliárd eurójába kerül.

Az állam 49 százalékos tulajdonrész erejéig száll be az ÖVAG-ba, s legkésőbb 2017-ig privatizálni akarja ezt a részesedést - közölte kedden Maria Fekter pénzügyminiszter. A döntésben szerepet játszott, hogy Ausztria szuverén adósi besorolását megvédjék. Az osztrák kormány bejelentette azt is, hogy a költségek "ellenfinanszírozása" érdekében 25 százalékkal megemeli a bankadót. Az ÖVAG 2011-re várt vesztesége 1,2 milliárd euró. A bank volt az egyedüli a rendszerszintű osztrák bankok között, amely nem állta ki a 2011. júliusi európai banki terhelési teszt próbáját.    Hogy az ÖVAG tetemes mérleghiányát fedezzék, első lépésben tőkecsökkentést hajtanak végre. A még 2009-ben a bankmentő csomag részeként a banknak juttatott egymilliárd euróból ezzel az állam 700 milliót veszít el. Második lépésként az újbóli feltőkésítéshez az állam 250, a szövetkezeti szerkezetű Volksbank 62 regionális egysége 230 millió euróval járul hozzá. Ezen túlmenően az állam százmillió euró erejéig vállal kezességet.

 

A bankadó átmeneti, 2017-ig való megemelésével a kormány célja, hogy ne a lakosság, hanem a bankszektor viselje a tőkeinjekció terheit. Fekter közölte, az államosítással hosszú távon biztosított a bank működőképessége. A hivatalosan banki szolidaritási illetéknek nevezett adóterhet 2011 elején, meghatározatlan időre vezették be. Mértéke a mérlegfőösszeg 0,08 százaléka. 2011-ben megközelítőleg 510 millió euró bevételt hozott. Werner Faymann kancellár hangsúlyozta, hogy az ÖVAG konszolidációjának elmulasztása az így keletkező költségeknél jóval nagyobb, 13 milliárd eurós veszteséget jelentett volna. Andreas Schieder, a pénzügyminisztérium államtitkára az osztrák rádiónak nyilatkozva arra is kitért, hogy "jelentős átszervezések" is várnak a bajba jutott bankra. Schieder szerint az ÖVAG-gal az utolsó olyan bank helyzetét is kezelték, amelyek jelenleg problémásnak számítanak. Schieder szerint a pénzügyi válság miatt nem zárható ki, hogy további állami pénzforrásokra lesz szüksége az osztrák bakszektor egyes tagjainak. Hozzátette, hogy az osztrák nagybankok stabilak, szervezeti felépítésük fenntartható működést biztosít.

 

A Hypo Alpen Adria és a Kommunalkredit után az ÖVAG a harmadik osztrák pénzintézet, amely részbeni államosításra kerül. Az ÖVAG megmentését célozta az is, hogy a közelmúltban kilenc közép- és kelet-európai külföldi leányvállalata (Volksbanken International - VBI) közül nyolcat eladtak az orosz Sberbanknak. Az előző héten véglegesített adásvétel után az ÖVAG mintegy háromezer-ötszáz munkatársat foglalkoztat, ebből ezerháromszázat Ausztriában.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés