CoolPolitika.hu

Repülőről löktek embereket az óceánba

2009  //  Sze  //  24  //  MTI

Repülőről löktek embereket az óceánbaA spanyol hatóságok Argentína kérésére letartóztatták a Transavia holland légitársaság egyik pilótáját, mert azzal vádolják, hogy az argentin katonai diktatúra idején pilótája volt olyan gépeknek, amelyekről embereket löktek folyóba vagy az óceánba - jelentette be szerdán a holland külügyminisztérium szóvivője.

A holland-argentin kettős állampolgárságú illetőt kedd este tartóztatták le, és őrizetben tartják, a spanyol hatóságok azonban egyelőre nem közölnek semmit az üggyel kapcsolatban. A holland légitársaság tulajdonosa, az Air France-KLM szintén nem hajlandó nyilatkozni.

 

Az argentin kormány adatai szerint az 1976 és 1983 közötti diktatúrában a baloldaliak, illetve a katonai kormányzat más ellenzői ellen folytatott üldözésben, az úgynevezett piszkos háborúban 11 ezer ember halt meg vagy tűnt el nyomtalanul. Emberjogi csoportok szerint azonban az áldozatok száma a 30 ezret is elérheti. Argentína előző és jelenlegi elnöke, Nestor Kirchner és Cristina Fernandez egyaránt legfontosabb célkitűzései közé sorolta az ebben az időszakban elkövetett jogsértések feltárását és orvoslását.

 

Kirchner nyomására az alkotmánybíróság 2005-ben eltörölt két olyan amnesztiatörvényt, amely védelmet nyújtott a katonai junta több száz volt tisztjének. Azóta közülük többen kaptak súlyos börtönbüntetést emberrablásért, kínzásért, gyilkosságért.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés