CoolPolitika.hu

Rendszerváltást akar

2011  //  Okt  //  22  //  MTI

Rendszerváltást akarRendszerváltást akar és a demokratikus szocializmus mellett áll ki a német reformkommunista Baloldal pártja.

Ezt a fő célkitűzést tartalmazza az egykori keletnémet kommunista utódpártot is magában foglaló és 2007-ben egy nyugatnémet baloldali csoporttal egyesült, immár országos párt programtervezete, amelyet a küldöttek a pénteken Erfurtban kezdődött kongresszuson vitatnak meg. A Baloldal pártja a konzervatív CDU/CSU, valamint a szociáldemokrata SPD és a Zöldek után a Bundestag negyedik legerősebb pártja. A további célkitűzések között szerepel a bankok és az energiavállalatok államosítása, a német hadsereg, a Bundeswehr külföldi szerepvállalásának megszüntetése és ezen belül mindenekelőtt az afganisztáni kivonulás, valamint a NATO feloszlatása.

 

A párt társelnöke, Gesine Lötsch a kongresszust megnyitó beszédében az elnökség által kidolgozott programtervezet szellemében hadat üzent a kapitalizmusnak. A Baloldal számára a kapitalizmus nem a történelem vége - szögezte le a társelnök, hangoztatva, hogy pártját ez különbözteti meg a többi parlamenti párttól. "Olyan világot akarunk, amelyben nem a pénz uralkodik, hanem a nép, és minél közvetlenebbül, annál jobb" - hangoztatta Lötsch. A 2007-es egyesülést követően a több területen meglehetősen populista törekvéseket képviselő Baloldal országos népszerűsége rohamosan növekedett, a párt - elsősorban a szociáldemokratákat gyengítve -  több nyugati tartomány törvényhozásába is bejutott. Ez az irányzat azonban az elmúlt másfél évben megváltozott, és a párt támogatottsága még az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban is csökkent.

 

A Németországot is erősen sújtó gazdasági, illetve pénzügyi válság ostorozásából a reformkommunista párt semmit nem profitált, ennek oka pedig megfigyelők szerint  az volt, hogy semmifajta meggyőző alternatívával nem állt elő. Ehhez jött még néhány, a  párthoz fűződő botrány, így a hírhedt berlini fal felépítésének különös igazolása, továbbá a volt kubai vezető, a 85 esztendős Fidel Castro számára a közelmúltban  küldött születésnapi üdvözlet. Mindkettő kapcsán a pártot rendkívül heves bírálatok érték.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés