CoolPolitika.hu

Rendőrségen a korrupcióellenes jógaguru

2011  //  Jún  //  06  //  MTI

Rendőrségen a korrupcióellenes jógaguruRövid időre őrizetbe vette az indiai rendőrség vasárnap hajnalban az ország legismertebb jógaguruját, híveit pedig könnygázzal oszlatta szét, miután a guru "a végsőkig tartó" éhségsztrájkba kezdett, hogy kikényszerítse a kormánytól radikális korrupcióellenes követeléseinek teljesítését.

Az írástudatlan családból származó, de rendszeresen 30 millió nézőt vonzó tévéműsort vezető Szvámi "Baba" Ramdev szombaton kezdett éhségsztrájkba. Hívei Újdelhi központjában négy futballpálya méretű sátrat állítottak fel, ahol a guru több tízezer követője társaságában akart érvényt szerezni követeléseinek. A rohamrendőrség hajnalban azonban közbelépett, könnygázzal feloszlatta a tömeget. A rendőrökkel folytatott dulakodásban többen megsérültek, mintegy harminc embert kórházba szállítottak. Radzsan Bagat rendőrségi szóvivő közölte: ötezer fős jógatábor létesítésére adtak engedélyt, nem pedig ötvenezres hangulatkeltő rendezvényre, így végül visszavonták az engedélyt, a tábor résztvevőit pedig távozásra "kérték fel".

 

Az Indiai Nemzeti Kongresszus párt vezette újdelhi koalíciós kormány tekintélyét a magas infláció mellett korrupciós botrányok tépázták meg az elmúlt időben. A kabinet tárgyalásokat kezdett a befolyásos guruval, aki egyebek mellett az ebül szerzett, külföldre menekített dollármilliárdok hazahozatalát, valamint halálbüntetés kiszabását követelte a korrupt tisztségviselőkre. A kabinet szombaton közölte, hogy kész teljesíteni a követelések nagy részét, ám Szvámi "Baba" Ramdev megmakacsolta magát, az éhségsztrájk folytatása mellett döntött és példája követésére szólította fel híveit is. A rendőrségi fellépés miatt előfordulhat, hogy a guru végül még szilárdabban kitart követelései mellett, több millió híve pedig tiltakozó akciókba kezd.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés