CoolPolitika.hu

Rendkívüli ülés foglalkozik a hágai döntéssel

2010  //  Júl  //  26  //  MTI

Rendkívüli ülés foglalkozik a hágai döntésselRendkívüli ülést tart a szerb parlament hétfőn Koszovóról. A testület várhatóan elítéli a hágai Nemzetközi Bíróságnak a volt szerbiai tartomány függetlenségéről a napokban kihirdetett állásfoglalását.

A szerb ellenzéki pártok már régóta követelték, hogy a parlamentben tűzzék napirendre a kormány Koszovó-politikáját, de a kabinet ezt eddig elutasította. A csütörtöki hágai döntés után - amely kimondta, hogy 2008. február 17-én kihirdetett koszovói függetlenségi nyilatkozat nem ellentétes a nemzetközi joggal - felerősödtek az ezt követelő hangok. A hivatalos indoklás szerint a parlamenti ülés célja, hogy minél szélesebb konszenzus alakuljon ki Koszovó ügyében; minden jelentős politikai szereplő, minden parlamenti frakció támogassa a kormány következő lépését, az ENSZ Közgyűlése elé beterjesztendő szerb határozati javaslatot. A kormány sajtóértesülések szerint a konszenzus jeleként szeretne elfogadtatni egy stratégiai dokumentumot a hétfő délelőtti parlamenti ülésen.

 

A szerbiai ellenzék a némileg váratlan, Szerbiában óriási csalódást keltő hágai döntés után össztüzet zúdított  Boris Tadic elnökre és a Mirko Cvetkovic vezette szerb kormányra; a bírálatok első számú célpontja Vuk Jeremic külügyminiszter volt. Vojislav Kostunica volt kormányfő, az ellenzéki nemzeti konzervatív Szerbiai Demokrata Párt elnöke lemondásra szólította fel az államfőt. A hét végi szerb sajtóban megszólaltatott szakértők szerint a belgrádi kormánynak egyelőre nem kell tartania bukástól. Ha viszont szeptemberben az ENSZ-ben Szerbia számára kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, komolyan megrendülhet a kabinet helyzete - latolgatták elemzők a hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett tanácsadó véleményének lehetséges szerbiai belpolitikai következményeit.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés