CoolPolitika.hu

Rendkívüli előkészületek a terrortámadás évfordulójára

2011  //  Sze  //  02  //  MTI

Rendkívüli előkészületek a terrortámadás évfordulójáraTekintettel a 2001-es terrortámadások közelgő évfordulójára, szeptemberben az Egyesült Államok egész területén megszigorítják a repülőterek, a tömegközlekedés, a határok, a kormányépületek és a tömegrendezvények biztonsági felügyeletét - nyilatkozta szerdán az AP hírügynökségnek az amerikai hírszerzés neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

Noha konkrét terrorfenyegetésről nem kaptak értesülést, az amerikai belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai intenzív konzultációba kezdtek helyi rendvédelmi szervek képviselőivel a potenciális veszélyről. A hasonló megbeszélések rutinszerűvé váltak az elmúlt évtized során, de mint arra korábban Barack Obama elnök és Janet Napolitano belbiztonsági miniszter rámutatott: ha csekély is egy nagyobb terrorakció valószínűsége, nem zárható ki, hogy egy-egy "magányos farkas" merénylettel próbálkozzon meg a kerek évforduló alkalmából.

 

A szövetségi és a helyi biztonsági szervek közötti információcsere immár két hónapja megkezdődött és elsősorban a terror csaknem 3000 áldozatára való megemlékezésre összpontosít. -Noha jelenleg nem tudunk konkrét vagy megalapozott fenyegetésről, megfelelő és körültekintő biztonsági intézkedések nyomán, ha ilyenek a felszínre bukkannak, készen állunk az Egyesült Államok elleni összeesküvések felderítésére és megelőzésére" - jelentette ki Matt Chandler, a belbiztonsági minisztérium szóvivője.

 

Oszama bin Laden likvidálása után olyan adatok kerültek elő a pakisztáni rejtekhelyéről, amelyek szerint a terroristavezér 2010 februárjában azon törte a fejét, hogy milyen merényleteket kellene végrehajtani 9/11 jubileumán. Amerikai biztonsági szakértők szerint ezek - a vasúti hálózatra vonatkozó - elképzelések nem jutottak túl a tervezés fázisán. Az azonban már korábban is nyilvánvaló volt a titkosszolgálatok számára, hogy a terroristák elsősorban az amerikai ünnepekre és nemzeti megemlékezésekre időzítve kívánnak merényleteket elkövetni.

 

Clark Stevens fehér házi szóvivő szerint John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója a biztonsági szolgálatok csúcsvezetőivel már négy hónappal ezelőtt megkezdte az egyeztetéseket 9/11 évfordulójával kapcsolatban. Stevens szerint ezek a konzultációk szeptember 11-ét követően is folytatódnak majd.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés