CoolPolitika.hu

Rendezni akarja az illegális bevándorlás ügyét

2012  //  Sze  //  18  //  MTI

Rendezni akarja az illegális bevándorlás ügyétOlaszországban elmaradt a roham a tartózkodási engedélyekért, amelyekkel a kormány a feketén dolgozó bevándorlók helyzetét kívánja rendezni.

Az eső két nap alatt alig 7500 kérelem érkezett az olasz belügyminisztérium honlapjára a feketén dolgozó külföldiektől. Többségük nő, aki olasz családoknál dolgozik háztartási alkalmazottként vagy beteggondozóként. A 2011 decembere előtt Olaszországba érkezett, tartózkodási és munkavállalási engedéllyel nem rendelkező bevándorlók október 15-ig rendezhetik helyzetüket.    Az Ismu társadalomkutató alapítvány adatai szerint az Olaszországban élő közel ötmillió bevándorló 10,7 százaléka dolgozik feketén. A most jelentkezők létszámát az olasz sajtó túl kicsinek találja. A római kormány utoljára 2009-ben bocsátott ki egyszerre nagyobb számú tartózkodási engedélyt: akkor több mint 295 ezer illegális bevándorló kérelmezte ezt.     "Kudarc fenyegeti a kormány kezdeményezését. Két évvel ezelőtt a belügyminisztérium honlapja már az első nap lefagyott a tartózkodási engedélyt kérelmezők tömeges jelentkezésétől" - írták az olasz lapok. A sajtó hangsúlyozta, hogy a bevándorlókat tartózkodásuk rendezésének költségei riasztják el: az adó- és járuléktartozás kifizetése az adminisztratív díjakkal együtt elérheti a fejenkénti 7 ezer eurót.

 

A legtöbb igényt eddig Rómából, Milánóból és Nápolyból nyújtották be. A tartózkodási engedélyek többségét indiai és bangladesi állampolgárok kérték, valamint egyiptomiak, ukránok és kínaiak. Andrea Riccardi, a római kormány integrációért felelős minisztere szerint 150 ezren fognak jelentkezni, miközben a bevándorlókkal foglalkozó Moressa alapítvány szerint legalább 380 ezer bevándorlónak kellene a helyzetét rendezni. Közülük 30 százalék a szolgáltatási ágazatban dolgozik, 21,4 százalék a kézműiparban, 12,4 százalék az építőiparban. A tartózkodási engedélyek harminc százalékát az északnyugati Lombardiából várják.     Időközben az olasz rendőrség Padovában több engedély nélküli közvetítő irodát felszámolt, amelyek fejenként ötszáz eurót kértek az olaszul nem beszélő bevándorlóktól tartózkodási engedélyük elintézéséért.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés