CoolPolitika.hu

Rekordnövekedés a német kereskedelemben

2010  //  Dec  //  03  //  MTI

Rekordnövekedés a német kereskedelembenHárom év óta a legnagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi szinten Németországban októberben, a bővülés minden elemzői előrejelzést felülmúlt, és azt jelzi, hogy egyre biztosabb alapokon áll a fellendülés az Európai Unió legnagyobb gazdaságában.

A német statisztikai hivatal szerdán ismertetett adatai szerint a németek 2,3 százalékkal vásároltak többet, mint szeptemberben, amikor még 1,8 százalékkal csökkent a forgalom. Utoljára 2008 januárban regisztráltak ekkora bővülést a statisztikusok. A karácsonyi bevásárlási szezon is rendkívül jól indult advent első vasárnapján, a Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) az ünnepek alatt 2,5 százalékos forgalomnövekedésre számít a válságos tavalyi évhez képest.

 

Elemzők rámutattak: a kiskereskedelem rekord méretű bővülése nemcsak abból a szempontból kedvező, hogy az export mellett a belföldi kereslet is húzza a gazdaságot, hanem azért is, mert jó hatással lehet a környező országokra, amelyeknek - mint például Magyarországnak - Németország a legnagyobb exportpiaca. A német gazdaság robusztus növekedésére utal, hogy a napokban megismert üzleti hangulatmutató a legjobb volt novemberben 1991 óta, és a munkanélküliség is tovább csökkent, immár az egymást követő tizenhatodik hónapban.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés