CoolPolitika.hu

Rekordnagyságú a németek vagyona

2011  //  Máj  //  19  //  MTI

Rekordnagyságú a németek vagyonaRekordnagyságúra nőtt tavaly a német háztartások készpénzben, bankbetétben és értékpapírban fekvő vagyona egy kedden megjelent kimutatás szerint.

A német nemzeti bank (Bundesbank) statisztikája szerint ingatlanok és értéktárgyak nélkül összesen 4.933 milliárd eurós vagyonnal rendelkeztek a háztartások 2010 végén. A 82 milliós ország lakosságának vagyona egy éve alatt nagyobb mértékben nőtt, mint Magyarország hazai összterméke (GDP). Az állomány 145 milliárd euróval gyarapodott, míg a magyar GDP nagyjából 27 ezer milliárd forint, vagyis hozzávetőleg 100 milliárd euró volt tavaly.

 

Az adósságállomány viszont csupán 5 milliárd euróval nőtt, a bankokkal és biztosítókkal szemben fennálló adósság 1.536 milliárd eurót tett ki, a nettó vagyon így 1.536 milliárd euró. A válságos 2009-ben még jelentős mértékben, 130 milliárd euróval csökkent a németek pénzvagyona. Tavaly a gazdasági fellendülés és a munkaerőpiac stabilizálódása, a munkanélküliség csökkenése révén nőtt a vagyon. Nagyobb kitekintésben a trend emelkedő, 1991-ben a háztartások vagyona 1.750 milliárd euró körül volt, 2001-ben pedig 3.515 milliárd eurót tett ki.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés