CoolPolitika.hu

Reális a terrorveszély Európában

2010  //  Okt  //  08  //  MTI

Reális a terrorveszély EurópábanValósnak minősítette az Európai Unió egyes országait fenyegető terrorveszélyt Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora egy szerdai nyilatkozatában.

De Kerchove úgy vélte, hogy az elmúlt napokban e témában több országban kiadott figyelmeztetések nem alaptalanok, hozzátette azonban, hogy a figyelmeztetéseket egy "általános kontextusba" kell helyezni, mégpedig abba, hogy terrorveszély korábban is fennállt, és a közelmúltban nem csökkent. Európai nagyvárosokban terrortámadások veszélyére figyelmeztette állampolgárait nemrégiben az Egyesült Államok, Japán, Franciaország és Nagy-Britannia is. De Kerchove az EU információs tévécsatornáján, a Europe by Satellite-on közvetített nyilatkozatában kijelentette: nem gondolná, hogy az állami felelősök anélkül rémisztgetik a lakosságot, hogy "amögött semmi nem lenne". Elmondta, hogy a témáról tárgyalnak az EU-tagországok bel- és igazságügyi miniszterei is csütörtöki és pénteki találkozójukon.

 

A terrorellenes koordinátor szerint mindig is tudták, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek szándékában áll, hogy súlyos merényleteket kövessen el. Ez a szándék vélhetően erősödött az al-Kaida ellen Afganisztán és Pakisztán körzetében növekvő katonai nyomással - fűzte hozzá. Más terrorcsoportokról sem szabad megfeledkezni, amelyek nem tartoznak az al-Kaidához, fűzte hozzá, majd kijelentette azt is, hogy az EU még tud növelni a terrorellenes harchoz való hozzájárulásán, egyebek között az uniós rendőrségi és ügyészségi koordináció fokozásával, illetve az EU-n kívüli országok szakmai segítésével.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés