CoolPolitika.hu

Rálőttek Klaus cseh köztársasági elnökre

2012  //  Sze  //  28  //  MTI

Rálőttek Klaus cseh köztársasági elnökreJáték pisztollyal rálőtt Václav Klaus cseh államfőre egy férfi péntek délután az észak-csehországi Chrastava kisvárosban, amikor az elnök egy hídavatáson a tömegben sétált. Az elnök nem sérült meg, a támadót elfogták.

Klausnak a cseh hírtelevízió jelentése szerint semmi baja nem történt, s az incidenst nem is nagyon akarta kommentálni. Állítólag csak annyit mondott, hogy sok bolond ember van a világon, majd továbbment. A férfit a rendőrség azonnal őrizetbe vette, és elszállította a helyszínről. Tettének indítóokai egyelőre nem ismeretesek.    Klaus a helyszínen maradt, s tovább beszélgetett az ottani politikusokkal és a helyi lakosokkal. Nem sokkal később azonban az államfő és kísérete elhagyta a városkát. "Az elnök úr a prágai központi katonai kórházba ment kivizsgálásra" - közölte újságírókkal Radim Ochvat, elnöki szóvivő.

 

Az incidens délután történt, amikor Klaus a felújított híd megnyitása után emberekkel körülvéve a hídon sétált. A jelenetet csak az elnök közvetlen közelében állók vették észre. Szemtanúk szerint a férfi egy harci játékoknál használatos, úgynevezett airsoft pisztollyal volt felfegyverezve, amely "alacsony energiájú" légfegyvernek számít, és műanyag gömblövedékeket lő ki.    "Az elnök mellett álltam, amikor egy férfi a másik oldalról Klaus oldalához nyomott egy pisztolyt, és többször meghúzta a ravaszt. Néhány kattanást hallottam, s az első pillanatban, nem is értettem, miről van szó" - mondta újságíróknak Michael Canov, a kisváros polgármestere.    Egy másik szemtanú szerint a tettes közelről, alig néhány méterről lőtt rá az elnökre, akit több műanyag lövedék el is talált. Klaus az incidens után megdorgálta testőreit. "Srácok, hát most valóban nem voltatok jók" - idézte az elnök szavait a Prima kereskedelmi televízió.

 

A terepszínű katonai gyakorlóruhába öltözött férfi megpróbált ugyan elfutni és elvegyülni a tömegben, de az elnök testőrei rövidesen elkapták és átadták a rendőrségnek. A 26 éves támadó kihallgatása folyamatban van.    "A politikusok nem hallgatnak ránk, vakok és süketek a nép panaszai iránt" - mondta újságíróknak őrizetbe vételekor a tettes. Hozzátette: ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy kimutassa elégedetlenségét. Az országos rendőrfőkapitányság első véleménye szerint az államfő testőrsége, illetve az állami rendőrség is súlyos hibát vétett, amikor nem vették észre a támadni készülő férfit. Biztonsági szakértők szerint az incidens könnyen tragédiába torkollhatott volna, hiszen a testőrök és a rendőrök nem tudhatták, milyen pisztolyt használ a támadó, s ők lőfegyverrel válaszolhattak volna.

 

"Bár senki sem sérült meg, az esetet az államfő elleni komoly és példa nélküli támadásként kezeljük" - nyilatkozta Petr Kmínek, a libereci városi rendőrség szóvivője.    "Az elnököt egy 26 éves helyi férfi támadta meg" - tájékoztatott Vlasta Suchánková, a libereci régió rendőrségi szóvivője. "A férfit őrizetbe vettük, a chrastavai rendőrség cellájában van, s kihallgatjuk" - tette hozzá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés