CoolPolitika.hu

Ragadják meg a kormánykereket

2011  //  Jún  //  20  //  MTI

Ragadják meg a kormánykereketSzaúd-arábiai aktivisták arra biztatják a királyságban élő nőket, hogy ragadják meg a kormánykereket pénteken, még ha ezért letartóztathatják is őket az arab-félszigeti országban, ahol egyedül a világon tilos volán mögé ülni a gyengébb nem tagjainak.

A Women2drive mozgalom keretében a közösségi honlapokon útnak indított felhívás szerint mindaddig küzdeni kell, amíg "királyi rendelettel nem engedélyezik a nőknek a vezetést". A szigorúan konzervatív országot eddig elkerülte az arab világon végigsöprő változás szele, és a közösségi portálokon márciusban közzétett két tiltakozó felhívás sem mozgatta meg az olajban gazdag állam 26 milliós lakosságát. Most azonban úgy tűnik, hogy az elnyomás legfőbb áldozatainak számító nők megelégelték a hallgatást, és a változást követelő mozgalom élére álltak - mondta Badrija al-Bisr regényíró.

 

Szaúd-Arábiában valójában semmiféle jogi szabályozás nem tiltja a nőknek, hogy vezessenek; a hatóságok elsősorban a hagyományokra hivatkozva nem engedik őket a volán mögé. Ezért kénytelenek sofőrt fogadni maguk mellé, vagy ha erre nincs mód, akkor családjuk férfitagjainak jóindulatától függ, útnak tudnak-e indulni. -A vezetők engedjék meg végre a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek. (...) A szaúdi társadalom változáson ment keresztül: 60 százalékát teszik ki a fiatalok, akik készen állnak arra, hogy modern életet éljenek - véli Bisr.

 

A nők "autóvezetési szabadságáért" harcoló felhívással párhuzamosan a világhálón keresztül kampány kezdődött, amelynek elindítói arra buzdítják a férfiakat, hogy "üssék meg" azokat a szaúdi nőket, akik megpróbálnak volán mögé ülni. Az arab királyság egyik befolyásos szónoka, Abdel Mohszen al-Obeikan a témával kapcsolatban a minap kifejtette, szerinte "vidéken" engedélyezni lehetne a gyengébb nem tagjainak a vezetést. A helyi sajtó már több alkalommal beszámolt arról, hogy félreeső vidéki területeken gyakran látni nőket vezetni. A rádió és a televízió bevezetését, és ugyanígy az oktatás mindenki számára elérhetővé tételét a társadalom régebben fenntartásokkal kezelte, a királyi rendeletek azonban elfogadtatták ezeket a változásokat - emlékeztetett egy neve elhallgatását kérő aktivista.

 

A pénteki "hadjárat" emblematikus alakja egy fiatal informatikus lány, akit májusban két hétig tartottak fogva a vezetési tilalom megszegéséért, illetve amiatt, hogy a rendbontó akciójáról készült videót még a Youtube fájlmegosztó portálra is feltette. Manal al-Sarif szabadon engedését egy Abdalláh királynak címzett petíció követelte, amelyet összesen 3345-en írtak alá, miközben a Facebookon közel 24 ezren biztosították támogatásukról a lányt. A péntekre hirdetett megmozdulás szervezői azt kérték a résztvevőktől, hogy lehetőleg ne csoportosan induljanak útnak autójukkal, és kellőképpen fátyolozzák el magukat, valamint tegyék ki a nemzeti zászlót és a király képét, ezzel is kifejezve nemzeti identitásukat. Rijádban 1990-ben egy hasonló célból indult szervezkedés keretében nagy számban ültek volán mögé nők, aminek a vége az lett, hogy a hatóságok tömegesen előállították őket, és egy lépéssel sem kerültek közelebb vágyuk beteljesüléséhez.

 

Az aktivisták arra is felhívták a lelkes szaúdi hölgyek figyelmét, hogy a biztonság kedvéért "legyen az oldalukon egy férfi", és "ha őrizetbe veszik őket, ne ijedjenek meg". A gyengébbik nem jogaiért elszántan küzdők június elején egy Hillary Clintonnak címzett, több mint 10 ezer aláírással ellátott nyílt levélben arra kérték az amerikai külügyminisztert, hogy támogassa a szaúdi nők jogát a vezetéshez. Az arab monarchiában nem a vezetés az egyetlen terület, ahol meg van kötve a hölgyek keze: nem rendelkeznek szavazati joggal, gyám felhatalmazása nélkül nem utazhatnak, továbbá hátrányos a helyzetük válás esetén és örökösödési ügyekben is.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés