CoolPolitika.hu

Rabszolgamunkára adtak el szerződéses és sorkatonákat

2009  //  Jún  //  04  //  MTI

Rabszolgamunkára adtak el szerződéses és sorkatonákatEgészségesen hazatért Anton Kuznyecov sorkatona, akiről öt éve megírták a családnak, hogy nyomtalanul eltűnt, de kiderült: Mahacskalában egységének parancsnokai korlátlan időre rabszolgamunkára átadták egy téglagyár tulajdonosainak.

Kuznyecovnak a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lapban szerdán közölt beszámoló szerint még öt, hasonló sorsú társával együtt sikerült megszöknie, de még sokan maradtak a dagesztáni téglagyárban. A 23 évesen, megőszült hajjal, sántán, több hónapnyi, több ezer kilométeres gyaloglás után hazatért katonát most szökevényként fogva tartják. Úgy tűnik, senki sem kíván nyomozást indítani annak kiderítésére, miért küldik rabszolgának a sorkatonákat az Észak-Kaukázusban, mi több, Kuznyecovot akarják dezertőrként bíróság elé állítani.

 

Kuznyecovot jog szerint be sem hívhatták volna, mert nagyanyja, aki nevelte, betöltötte 75. évét, s a fiatalember volt az idős asszony gyámja és eltartója, de 2003-ban érte jöttek és elvitték, azt ígérve, hogy a közelben szolgálhat. Amint 2004-ben Mahacskalába vezényelték, átadták egy téglagyárnak. Onnan még meg tudta írni a nagymamának, hogy ingyen dolgoztatják napi 16 órát, ütik-verik, s alig adnak enni: kétszer akadt valaki, aki elvitte a levelet.

 

Antonyina Kuznyecova a saját temetésére meg a kicsi lakás felújítására félretett pénzből elutazott Mahacskalába, ahol találkozhatott unokájával, de ezután Antont végleg ottfelejtették a téglagyárban. Jóval a leszerelése hivatalos időpontja után egységénél kiállították a szökéséről szóló papírokat.

 

Hazaérkezte óta kiderült, hogy hivatalosan már nem is volt katona, amikor úgymond megszökött, a hadsereg nyilvántartásában nem szerepel, továbbá hogy szerződést írt alá, hogy a téglagyárban dolgozik, és fizetést is kapott. Anton Kuznyecov jelenleg őrizetben van, mert a helyi katonai ügyész szerint az eltelt években a nagymamánál bujkált. Az idős asszony próbál élelmiszert vinni neki, de nem engedik hozzá. A foglyot három hónap alatt még egyszer sem hallgatták ki - írta a lap, amely értesüléseit a nagymamától szerezte, valamint egy helyi újságírótól, aki egyetlenként beszélt Anton Kuznyecovval őrizetbe vétele előtt. Elmondta: a téglagyárakba csupa szegény családból származó fiú került, akiknél nagy az esély arra, hogy nem keresi őket senki, s még sokan maradtak ott.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés