CoolPolitika.hu

Putyin elveszíti a lakosság támogatását

2011  //  Dec  //  16  //  MTI

Putyin elveszíti a lakosság támogatásátEgy napot sem marad hivatalában, ha elveszíti a társadalmi támogatást - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő egy csütörtöki, élő televíziós adásban tartott fórumon

"Határozottan ki tudom jelenteni, hogy amennyiben nem fogok ilyen támogatást érzékelni, -  és azt, hogy létezik-e, vagy sem a támogatás, egy demokratikus társadalomban nem az internetes oldalakon, hanem szavazás útján dől el - ha ezt nem látom, akkor egyetlen napot sem maradok a dolgozószobámban"- jelentette ki a miniszterelnök élő televíziós fórumon válaszolva a helyszínen vagy az ország különböző pontjáról élőben, illetve interneten, telefonon feltett kérdésekre.

 

Putyin közölte, hogy saját magát tekinti a legnagyobb vetélytársának a jövő március 4-i elnökválasztáson, és arra készül, hogy Dmitrij Medvegyevet, a jelenlegi államfőt javasolja majd miniszterelnöknek. Erre a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti választási győzelme kellő alapot szolgáltat. A kormányfő lehetségesnek tartotta az eddigi kormányzóválasztási rendszer megváltoztatását. A régiók közigazgatási vezetőit az érvényben lévő szabályok szerint az államfő jelöli ki. Putyin szerint a jövőben a regionális törvényhozásokban helyet foglaló politikai pártok jelölhetnének kormányzót.

 

A jelöléseket azonban szerinte az államfőnek kellene előbb megvizsgálnia, és csak aztán szavazhatnának a kormányzók személyéről a regionális parlamentek.    Egyértelműsítette, hogy a kormányzók tevékenységének értékelése nincs összefüggésben az Egységes Oroszország parlamenti választási eredményeivel a különböző régiókban, de hozzátette, hogy egyes gubernátoroknak el kell gondolkozniuk a lemondásról. Azoknak, akik indultak a választásokon, de nem szereztek kellő támogatást.

 

Putyin az oroszországi privatizációról is kifejtette véleményét. Szerinte nem volt tisztességes, de kijelentette: ellenzi a természeti források visszaállamosítását, még akkor is, ha igazságtalanul jutottak több milliárdos vagyonhoz az oligarchák. Az állami tulajdonba való visszavétel ugyanis tönkretenné a nagyvállalatok működését. "Inkább törvényes keretek közötti működtetésre, adófizetésre kell kényszeríteni a tulajdonosokat, mert az adóból tudjuk a szociális feladatokat megvalósítani"- mondta Putyin. Az orosz cégeknek Oroszországban kellene a viszonyukat tisztázni - utalt a kormányfő Borisz Berezovszkij és Roman Abramovics londoni perére. Mint mondta: "a pénzeket itt lopták el, itt is kellene osztozkodniuk".

 

Berezovszkij azért perli Abramovicsot, mert utóbbi szerinte arra kényszerítette, hogy eladja a Szibnyefty részvényeinek 50 százalékát. A menekültként Londonban élő Berezovszkij erre kijelentette, hogy pereskedne ő Oroszországban, ha ott független lenne a bíróság. Külpolitikai kérdésekre válaszolva Washingtonnak is üzent a kormányfő, miszerint az Egyesült Államok hatalmas hibát követ el azzal, hogy gyanakodva tekint az orosz atomfegyverekre, és - mint mondta - "emiatt Európa nem tud velünk együttműködni, mint potenciális szövetségessel". Putyin hozzátette, hogy Oroszország javítani akarja és javítani is fogja kapcsolatait az Egyesült Államokkal, amely kezd eltávolodni a nemzetközi csendőrség szerepétől. Szerinte az országon belül átalakulás megy végbe, az amerikai társadalom nem akarja ezt a szerepet betölteni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés