CoolPolitika.hu

Problémás az energiaellátás Kínában

2012  //  Jan  //  12  //  MTI

Problémás az energiaellátás KínábanA növekvő kereslet kielégítésére Kína a hagyományos és megújuló energiaforrások termelőkapacitásait is növelné, a fogyasztás szabályozására egy központi rendszert is létrehoznak.

Az energiaellátás terén növekvő nyomás nehezedik Kínára, hiszen nemcsak, hogy nő a kereslet, de az energiaforrásokért való nemzetközi verseny is fokozódik - mondta szerdán Liu Tie-nan (Liu Tienan), a kínai nemzeti energiahivatal elnöke. Az ellátás folyamatosságának biztosítására Kína az idén optimalizálja forrásait, energiaszállítási projektek építésébe kezd, fokozza olaj-, gáz- és szénkészleteit - mondta Liu az éves energiaipari munkakonferencia lezárultával. Az energiahivatal 2012-ben 200 tonnával kívánja növelni az ország széntermelési kapacitását, az elektromos energia termelést 70 millió kilowattal bővítené. A tervek közt a nukleáris energiakapacitás fokozása is szerepel, egyelőre konkrétumok nélkül, mivel ehhez egy új biztonsági terv elfogadása szükséges.

 

A megújuló energiákat illetően 2015 végéig 15-18 millió kilowattal növelik majd a szélenergiából, 3 millió kilowattal pedig a napenergiából származó termelést. A tervek szerint idén 20 millió kilowatt kapacitású vízenergia-hasznosítási projekteket is indítanak. A termelés fokozásával 600 ezerrel nő az árammal ellátott háztartások száma, 2011-hez képest számuk az évtized közepéig ötmillióval nőhet - becsli a hivatal. Liu azt is bejelentette: az energiafelhasználás szabályozására a jelenlegi ötéves terv ideje (2011-2015) alatt egy központi rendszert hoznak létre. Ennek keretein belül a kormányzat évente egy energiafogyasztási határt szabna, az egyes tartományok számára kvótákat határozna meg. A helyi kormányzatok a felesleget egymás közt értékesíthetnék, ezzel is optimalizálva a rendszert. A terv kivitelezéséhez ugyanakkor a tartományok fogyasztásának központi felülvizsgálata is szükséges lenne, a szűk keretek ugyanis azok fejlődését és gazdasági növekedésük mérték vetnék vissza - figyelmeztetnek energiaipari szakértők.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés