CoolPolitika.hu

Uszítás Csehországban - orosz kémek módszerei?

2008  //  Sze  //  26  //  coolpolitika

Uszítás Csehországban - orosz kémek módszerei?Orosz kémek azon ügyködtek, hogy a lakosságot a telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer ellen hangolják - állítja legfrissebb jelentésében a cseh kémelhárítás.

Prága szerint 2007-ben az orosz titkosszolgálatok befolyásolni próbálták a cseh média, illetve a társadalmi szervezetek képviselőit, továbbá politikusokat annak érdekében, hogy rajtuk keresztül a lakosságot szembeállítsák az amerikai légvédelmi rendszer telepítésével. Ráadásul azt a tévképzetet próbálták elhinteni a csehek között, hogy a nyugat-európai országok és az Egyesült Államok támogatásával Csehország tulajdonképpen a Szovjetuniónak a náci Németország fölött aratott győzelemben játszott szerepét vonja kétségbe. A jelentés készítői megállapították, hogy az utóbbi időben jelentősen felerősödött az orosz kémtevékenység Csehország területén.

A cseh kormány júliusban írta alá a megállapodást Washingtonnal a rakétavédelmi rendszer telepítéséről. A legfrissebb felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a lakosság többsége még mindig nem támogatja azt. Moszkva az amerikai hadászati eszköz csehországi telepítését a biztonságát fenyegető veszélynek tartja, ezért hevesen tiltakozik ellene.

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés