CoolPolitika.hu

Pótköltségvetésre lehet szükség

2011  //  Dec  //  10  //  MTI

Pótköltségvetésre lehet szükségNémetországban előfordulhat, hogy új költségvetést kell készíteni a december elején elfogadott 2012-es büdzsé helyett, ha az uniós csúcson sikerül elfogadtatni az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) előrehozott beindítására vonatkozó német-francia javaslatot.

A csütörtök este kezdődő tanácskozáson Berlin és Párizs azt kívánja elérni, hogy a segítségre szoruló euróövezeti tagok támogatására 500 milliárd eurót megmozgatni képes ESM-et az eredetileg tervezettnél egy évvel hamarabb, 2012 közepén indítsák be. Németország az ESM-re összesen 21,5 milliárd eurót fordít. A rendszer működésének első évében 4,3 milliárd eurót kell befizetni, ezt azonban nem ütemezték be a 2012-es költségvetésbe, amely összesen 306 milliárd eurós kiadással és 26 milliárdos hiánnyal számolt – írta a Süddeutsche Zeitung csütörtökön.

 

A bankrendszer stabilizálása is kiadásokkal járhat. Csütörtöki lapok szerint a pénzügyi tárca arra készül, hogy feléleszti a közpénzből működő bankmentő alapot (Soffin), amely a 2008-ban elmélyült világgazdasági válság első szakaszában megtámogatta egyebek között a Commerzbankot, a második legnagyobb német pénzintézetet. A társaság hitelminősítői besorolását szerdán a Standard & Poors több más bank, például a Deutsche Bank – az ágazat legnagyobb szereplőjének – besorolásával együtt a leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette, az Európai Bankhatóság (EBA) pedig várhatóan tőkepótlásra kötelezi a Helaba és a NordLB tartományi bankokat.

 

A pénzügyi tárca előterjesztése a Soffin felélesztéséről december közepén kerülhet a kormány elé. A legnagyobb változás a 2008-2009-es időszakhoz képest, hogy a berlini vezetés az amerikai és a brit példát kívánja követni, vagyis a pénzintézetek nem önkéntes alapon kérhetnek majd segítséget, hanem kötelező lesz elfogadni a Soffin tőkéjét, ha a mutatók nem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés