CoolPolitika.hu

Potenciálisan halálos gomba terjed

2010  //  Ápr  //  24  //  MTI

Potenciálisan halálos gomba terjedEgy potenciálisan halálos gombatörzs terjed állatok és emberek között az Egyesült Államok észak-nyugati részén és Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában - közölték csütörtökön kutatók.

A levegőben terjedő, Cryptococcus gattii elnevezésű gomba általában csak a legyengült immunrendszerű - például transzplantáción átesett vagy AIDS-beteg - embereket fertőzi meg, ám az új törzs genetikailag különböző. -Ez az új gomba aggodalomra ad okot, mert úgy tűnik, hogy az egyébként egészséges emberekre is fenyegetést jelent - mondta el a kutatást vezető Edmond Byrnes, a Duke Egyetem munkatársa.

 

A C. gattii terjedéséről szóló tanulmányt a PLoS Pathogens című nyílt hozzáférésű tudományos portálon tették közzé a kutatók (http://dx.plos.org/10.1371/journal.ppat.1000850). A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy további területekre is továbbterjedhet a gomba. Az új törzs szokatlanul veszélyes, halálozási aránya mintegy 25 százalék volt az eddig elemzett 21 amerikai eset között. 1999 és 2003 között kizárólag a Vancouver-szigeten bukkantak fel esetek, 2003 és 2006 között már Brit Columbia szárazföldi részén is, majd 2005 és 2009 között Washington és Oregon államokban.

 

A gomba levegőben terjedő spóráit belélegző emberekben és állatokban két hét vagy még több idő elteltével jelentkeznek a tünetek. Hetekig tartó köhögés, éles mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, fejfájás, láz, éjszakai izzadás és súlycsökkenés lehet a tünetek között. Az embereken kívül felbukkant a gombafertőzés macskákban, kutyákban, egy alpakában és egy birkában is. Amint a kutatók jelezték, a fagyasztás megöli a gombát, a klímaváltozás viszont segítheti további terjedését.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés