CoolPolitika.hu

Politikai időpontvita

2011  //  Sze  //  04  //  MTI

Politikai időpontvitaJohn Boehner, az amerikai kongresszus republikánus elnöke logisztikai és biztonsági okokra hivatkozva azt javasolta, hogy Barack Obama elnök ne szeptember 7-én, vagyis a törvényhozás első munkanapján terjessze a kongresszus két házának együttes ülése elé a munkahelyteremtést célzó programját, hanem a rákövetkező estén.

Az Obama elnök által kért jövő hét szerda esti 8 órai időpont történetesen egybeesik a republikánus elnökjelölteknek a kaliforniai Reagan Könyvtárban megtartandó vitájával, így azok a tévétársaságok, amelyek nem szándékoznak közvetíteni ezt a disputát, feltehetően fontolóra vennék, hogy műsorra tűzzék az elnöki programbeszédet. A Boehner által javasolt időpont viszont éppen az amerikai profi futball-liga idénynyitó mérkőzésének kezdetével azonos, így a sportrajongók aligha kapcsolnának az élő kongresszusi közvetítésre.

 

Az Obama tervezett beszédével kapcsolatban kirobbant időpontvita is arra utal, hogy a 2012-es elnök- és kongresszusi választásokig Washingtonban nem hagy alább az a kiélezett politikai küzdelem, amely az adósságplafon emelésével kapcsolatban kis híján technikai csődbe vitte az országot. Obama szerdán levélben fordult Boehnerhez és Harry Reidhez, a szenátusi demokrata többség vezetőjéhez, hogy járuljanak hozzá a kongresszus két kamarájának együttes üléséhez a nyári szabadság utáni első munkanap estéjén. Az elnök az év elején rendszeresen elmondott, Az unió helyzetéről szóló beszédéhez hasonló körülmények között kívánja ismertetni a munkahelyek növelésével kapcsolatos elképzeléseit.

 

Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta jelenleg 9,1 százalékos, ami szakértők szerint beárnyékolja Obama újraválasztási esélyeit. Az elnök munkahely-teremtési igyekezetét hangsúlyozza egyebek mellett az is, hogy hétfőn Alan B. Kruegert, a Princetoni Egyetem vezető munkaerőpiaci szakértőnek tartott professzorát jelölte gazdasági tanácsadói tanácsának élére.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés