CoolPolitika.hu

Polgárok döntsenek az atomenergia sorsáról

2011  //  Már  //  18  //  MTI

Polgárok döntsenek az atomenergia sorsárólA német és az osztrák szociáldemokraták európai szintű állampolgári kezdeményezést indítanak a nukleáris energia kiiktatása érdekében - mondta el a Német Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke csütörtökön a Bild című német lapnak.

A lépésről Sigmar Gabriel szerdán állapodott meg Werner Faymann szociáldemokrata (SPÖ) osztrák kancellárral. Gabriel a Bildnek kijelentette: Európa polgárainak, és nem a kormányoktól és a konszernektől érkező "atomlobbistáknak" kell eldönteniük, hogy mi legyen az atomenergia sorsa a kontinensen. A kezdeményezés eredményessége azonban kétséges, mivel a Lisszaboni Szerződés 194. cikke értelmében a közös uniós energiapolitika nem korlátozhatja a tagállamok azon jogát, hogy meghatározzák, milyen forrásokból fedezik energiaszükségletüket.

 

A német szociáldemokraták vezetője csütörtökön a Bundestagban Angela Merkel kancellár szemére vetette, hogy eddig makacsul elzárkózott attól, hogy az ország legrégibb atomreaktorait leállítsa. Gabriel úgy ítélte meg, hogy Merkel keddi bejelentése, miszerint Németország három hónapra hét atomerőművet lekapcsol az energiahálózatról, csupán a közelgő tartománygyűlési választásoknak szól.

 

-Most nagy felhajtások közepette három hónapra lekapcsolnak hét német atomerőművet. És mi lesz három hónap múlva? Ha ezt az egészet (Merkel) komolyan gondolná, akkor érvénytelenítené az atomlobbival kötött egyezséget (az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról) és ezeket az atomreaktorokat végérvényesen bezáratná. - fakadt ki Gabriel. -Egyébként is: egy nukleáris erőmű alapos biztonsági felülvizsgálata két évig is eltarthat. - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés