CoolPolitika.hu

Poháradogató lányok

2011  //  Máj  //  26  //  MTI

Poháradogató lányokRégi helyi viseletbe öltözött lányok jelentek meg néhány napja Karlovy Vary, a híres nyugat-csehországi fürdőváros még híresebb oszlopos sétányának forrásai mellett, akik minden érdeklődőnek színültig gyógyvízzel töltik meg poharát.

A fürdővendégeknek vagy a turistáknak most már le sem kell hajolniuk, mert a "poháradogató lányok" mindenkit kiszolgálnak, sőt mindehhez még egy-két jó szót és mosolyt is csatolnak. Míg a fiatalok és a külföldi vendégek inkább meglepetéssel fogadják az új szolgáltatást, addig az idősebb korosztály örömmel és megelégedéssel kutat fiatalkori emlékei között, visszatérve abba az időbe, amikor a poháradogatók még természetesnek számítottak a "kolonádon", ahogy a sétateret becézik.

 

-Több mint kétszáz éves múltra visszatekintő hagyomány felújításával próbálkozunk. Teszteljük, lesz-e érdeklődés - mondta újságíróknak Milan Trnka, a gyógyforrásokat kezelő hivatal igazgatója. - Szolgáltatásunkkal a fürdővendégeket szeretnénk elkalauzolni azokba az időkbe, amikor a poháradogatás még mindennapi dolog volt a gyógyforrásoknál. Már kaptunk néhány visszajelzést Karlovy Vary régi vendégeitől, akik emlékeznek arra, hogy néhány évtizede még élt ez a gyakorlat, és a forrásoknál ápolónők szorgoskodtak.

 

Az igazgató szerint a poháradogató lányok nem egyszerre, nem valamiféle parancsra, hanem fokozatosan tűntek el a forrásoktól. -Tudni kell, hogy a források eredetileg elég mély gödrökben voltak, és csak több lépcsőfok megtétele után lehetett megtölteni a poharat. Számos fürdővendégnek, betegnek ez komoly gondot okozott. Ezért volt eredetileg minden forrásnál egy-egy poháradogató hölgy. Később, ahogy a források környékét rendezték, és a kutakat kivezették a földfelszín fölé, a poháradogatás fokozatosan kiveszett - magyarázta Trnka. Érdekességként elmondta, hogy a poháradogatás mindig ingyenes volt, és megtisztelésnek, elismerésnek számított ez a munka. -A 19. század végén, a 20. század elején a város legmódosabb családjainak leánytagjai végezték ezt a munkát - fejtette ki az igazgató.

 

Történelmi dokumentumok tanúsága szerint eredetileg a forrásoknál többnyire középkorú, illetve idősebb asszonyok voltak a poháradogatók. A változás állítólag Johann Wolfgang Goethe nagy német romantikus költőnek köszönhető, aki gyakran gyógyítgatta magát a korabeli Karlsbadban. -Egyik látogatása alkalmával Goethe erélyesen panaszkodott az illetékeseknek, hogy miért csak korosabb nők vannak a forrásoknál, miért nincsenek ott fiatal lányok is. Ezt követően változott meg a helyzet, és fokozatosan szép fiatal lányok lettek a poháradogatók - mesélte a gyógyforrásokat kezelő hivatal igazgatója.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés