CoolPolitika.hu

Phenjan tárgyalásokat ajánlott Szöulnak

2011  //  Jan  //  11  //  MTI

Phenjan tárgyalásokat ajánlott SzöulnakÉszak-Korea hivatalosan is tárgyalások megkezdését javasolta Dél-Koreának - tudósított hétfőn a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Phenjan az utóbbi időben többször felvetette a párbeszéd gondolatát: a múlt héten kétszer is "azonnali és feltétel nélküli megbeszélések" indítását ajánlotta Szöulnak a Békés Koreai Országegyesítési Bizottság által. Az északiak január végét vagy február elejét jelölték meg ideális időpontként. Szöul hűvösen fogadta a korábbi kezdeményezéseket, és arra várt, hogy Phenjan hivatalos csatornákon keresztül bizonyítsa komoly szándékát.

 

Dél-Korea emellett azt szeretné, ha Észak a nukleáris lefegyverzés terén is tanúbizonyságot tenne elkötelezettségéről. Az Észak és Dél közötti feszültség tavaly év végére az 1950-53-as koreai háború óta nem látott szintre emelkedett, miután Észak-Korea november végén egy dél-koreai szigetet ágyúzott, márciusban pedig feltehetőleg elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót, 46 matróz halálát okozva ezzel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés