CoolPolitika.hu

Phenjan Pekingnek is ellenáll

2012  //  Már  //  20  //  MTI

Phenjan Pekingnek is ellenállÉszak-Korea nukleáris főtárgyalója Pekingben is megerősítette kormánya álláspontját arról, hogy nagy hatótávolságú rakétával műholdat tervez pályára állítani - derül ki keddi hírügynökségi jelentésekből.

Ri Jong Ho külügyminiszter-helyettes Washington reakciójával kapcsolatban úgy vélte, az áprilisi műholdfellövés nincs összefüggésben az Egyesült Államokkal élelmiszersegélyről folyó tárgyalásokkal. Amerikai álláspont szerint ugyanis a rakétakísérletnek tartott lépés alááshatja a Phenjan nukleáris programjának leállításához kötött megállapodást. "A műhold fellövése jogunk arra, hogy fejlesszük űrprogramunkat" - jelentette ki Ri, és egyben arra figyelmeztetett, hogy országa a szuverenitása elleni minden fenyegetésre válaszolni fog. "Amennyiben a műhold békés célú  fellövésével kapcsolatban mások kettős mércét alkalmaznak, vagy helytelen módon beavatkoznak szuverén jogainkba, ellenlépésekre kényszerülünk" - jegyezte meg a phenjani politikus, hozzátéve, hogy a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy erre ne kerüljön sor.

 

Peking külügyminiszter-helyettesi szinten a hétvégén Észak-Korea nagykövetének fejezte ki aggodalmát a phenjani terv, illetve a nemzetközi reakció miatt, de az észak-koreai vezetés minden jel szerint nem áll el eredeti szándékától. A hivatalos bejelentés szerint a műhold fellövésével kíván megemlékezni a néhai észak-koreai vezető, Kim Ír Szen születésének 100. évfordulójáról. Dél-Korea, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az EU és mások felszólították Észak-Koreát, hogy tegyen le szándékáról, mondván, hogy ezzel akadályozza a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket, és figyelmeztettek arra, hogy a ballisztikus rakéta használatára érvényes az ENSZ tilalma. A koreai diplomata hírek szerint szombaton érkezett a kínai fővárosba, s elmondása szerint tárgyalt partnerével, Vu Ta-vejjel (Wu Dawei) az észak-koreai ügyek különmegbízottjával. A hivatalos kínai média nem közölt részleteket sem a látogatásról, sem a megbeszélésekről.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés