CoolPolitika.hu

Petraeus tábornok a CIA élére áll

2011  //  Sze  //  03  //  MTI

Petraeus tábornok a CIA élére állDavid Petraeus tábornok, az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok volt parancsnoka szerdán, 37 évi katonai szolgálat után leszerelt, hogy átvegye a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetését - közölte az amerikai média.

Petraeus, aki az afganisztáni parancsnokságot július 18-án adta át John Allen tábornoknak, szerdán, a Pentagon előtt megrendezett búcsúztató szertartásán óva intett a katonai költségvetés túlzott csökkentésétől. Mint mondta, az alááshatja az amerikai haderő Irakban és Afganisztánban tökéletesített harci képességeit. A ceremónia házigazdája Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke volt, aki hamarosan szintén távozik posztjáról.

 

David Petraeus, akit nemzedékének legnagyobb befolyású katonai vezetőjének tartottak, szeptember 6-án ül a CIA igazgatói székébe. Hivatali elődje, Leon Panetta július 1-jén az amerikai védelmi minisztérium irányítását vette át. Petraeustól, mint a felkelés elleni harc szakértőjétől azt várják, hogy a CIA 20. igazgatójának minőségében az eddigiektől eltérő eszközökkel folytassa a harcot az al-Kaida és más terrorszervezetek legyőzésében. A legjelentősebb kémszolgálat irányításának átvétele meglehetősen váratlan fordulat egy olyan, négy háborús övezetben is bizonyított parancsnok karrierjében, akit sokan nemrégiben még esélyesnek tartottak az összfegyvernemi vezérkari főnökségre is. Katonai szakértők szerint a hívei által "Dávid királyként" emlegetett Petraeus fordította meg mind az iraki, mind az afganisztáni háború sorsát.

 

A tábornok ugyan megtarthatta volna mundérját, ám ő mégis a leszerelés mellett döntött, mert el akarta kerülni azt a látszatot, hogy militarizálni akarja az amerikai hírszerzést. Igaz, a CIA, akarva-akaratlanul még jóval Petraeus előtt ilyen képet alakított ki magáról: pakisztáni és jemeni drón-hadműveletei után ezen a benyomáson nehéz lesz változtatni.    Az 58 éves David Petraeusban - noha többször is kijelentette, hogy nem érdekli a politika - sokan a jövő potenciális republikánus elnökjelöltjét látják.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés