CoolPolitika.hu

Per török katonatisztek ellen

2010  //  Dec  //  17  //  MTI

Per török katonatisztek ellenMegkezdődött a per az úgynevezett Pöröly-ügyben csütörtökön Törökországban 196 aktív, illetve nyugalmazott katonatiszt ellen. Azzal vádolják őket, hogy 2003-ban összeesküvést szőttek a máig kormányzó, iszlám gyökerű ankarai kormány ellen.

A pert zárt ajtók mögött folytatják le egy különleges törvényszéken, az Isztambul melletti Silivri városában, "a kormány erővel való megdöntése kísérletének" vádjával - jelentette az Anadolu hírügynökség. Az illetékes ügyészség nem hozott nyilvánosságra semmilyen perbeli bizonyítékot az ügyben, de a Taraf című lap bemutatott olyan kiszivárgott dokumentumokat, amelyek állítása szerint az állítólagos Pöröly-üggyel kapcsolatosak.

 

Már három olyan ügy van az országban, amelyben kormányellenes konspirációval vádolnak katonatiszteket. A per megindítása a Pöröly-ügyben jelzi, hogy a kormány egyre bátrabban mer fellépni a hadsereg ellen, amely valamikor uralta a politikai életet. A vádlottak között a légierő volt parancsnokai, több tucatnyi tábornok és admirális is van. Elképzelhető, hogy mind a 196 embert 15 és 20 év közötti börtönbüntetésre ítélik, ha bűnösnek találják őket. Az ítélethirdetésig szabadlábon maradnak.

 

A vádak között a Tarafban még februárban megszellőztetett dokumentumok szerint legalább két nagyobb, hívőkkel teli mecset felrobbantása, több keresztény és zsidó vallási vezető meggyilkolása, valamint egy török harci gép lelövése szerepel, annak a látszatnak a keltésével, hogy ez utóbbiért  az ország régi ellensége, Görögország a felelős. Az összeesküvők abban reménykedtek, hogy a káosz a katonai hatalomátvétel szorgalmazására ösztönöz majd bizonyos társadalmi csoportokat. A vádlottak tervei között szerepelt, hogy szabadtéri börtönökké alakítanak stadionokat, amelyekben több tízezer embert lehet fogva tartani - olvasható a lap által nyilvánosságra hozott dokumentumokban. A Taraf azt állítja, hogy átadta a birtokába került iratokat az ügyészségnek, amely felhasználja azokat a bűnügyben.

 

A bíróság elé idézett tisztek tagadják a vádakat, azt állítják, hogy az ellenük bizonyítékul használt dokumentumok egy katonai szeminárium fiktív belpolitikai küzdelmekről szóló tananyagából valók. Miután a török  társadalom nem tudja objektíven megítélni, hogy az állítólagos bizonyítékok mennyire valódiak, megosztott abban a tekintetben, hogy valóban lehetett-e ilyen összeesküvés, és hogy az mekkora veszélyt jelentett. Annyi bizonyos azonban, hogy az országban a hatalmi egyensúly elbillent a polgári vezetés javára, hiszen korábban elképzelhetetlen volt, hogy magas rangú katonatiszteket tartóztassanak le. A török hadsereg 1960 óta már három kormányt távolított el a hatalomból.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés