CoolPolitika.hu

Peking válaszol

2012  //  Már  //  14  //  MTI

Peking válaszolA kínai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy az ország ritkaföldfém-exportjáról szóló vita rendezésére irányuló kérést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) eljárási szabályainak megfelelően fogja kezelni.

A minisztérium által kiadott közlemény válasz arra, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán hivatalosan is a WTO-hoz fordult az exportkorlátozásra vonatkozó panaszával. A dokumentum megállapítja, hogy Kína korábban állandó kommunikációt tartott fenn az érintett országokkal a nyersanyagok - így a ritkaföldfémek - exportjára vonatkozó politikájával kapcsolatban. A közlemény szerint Peking többször is világossá tette, hogy a korlátozással nyersanyagforrásainak és a környezetnek a védelmét, a fenntartható fejlődést kívánja szolgálni. Miao Vej (Miao Wei) ipari és információtechnológiai miniszter ugyancsak kedden sajnálatát fejezte ki a panaszok miatt, de egyben jelezte, Kína megvédi magát és magyarázatot ad intézkedéseire. Mint mondta, a korlátozás nem irányul egyetlen ország ellen sem és nem is a kereskedelmi protekcionizmus egy formája.

 

A tárcavezető úgy vélte, egyes ritkaföldfémekből a kínai készletek mindössze 20 évig tartanak, ha nem állítanák le a túlzott kitermelést. Kína felfüggesztette a ritkaföldfémekre vonatkozó új kutatási és bányászati engedélyek kiadását; termelési korlátozást léptetett érvénybe és exportkvótát vezetett be. Ezeken túl a kitermeléshez kapcsolódóan szigorította a környezetvédelemre vonatkozó szabványokat. A ritkaföldfémek 17 elemből álló csoportja nélkülözhetetlen egy sor fontos csúcstechnológiát képviselő termék, így például mobiltelefonok, szélturbinák, elektromos autók, vagy fegyverek gyártásához. A világpiacon a korábbi években a szükségletek 90 százaléka származott Kínából, miközben az ország a becsült tartalékoknak mindössze egyharmadával rendelkezik. A ritkaföldfém bányászat költséges és rendkívül környezetkárosító, ami azt jelenti, hogy a károk helyreállítása tetemes összegeket emészt fel. Kínai kommentárok szerint részben éppen ez az, ami más országokat visszatart a bányászattól, a másik pedig az, hogy a kínai exportárak a  rendezetlen belső piaci körülmények miatt igen alacsonyak voltak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés