CoolPolitika.hu

Peking sajnálja Annan lemondását

2012  //  Aug  //  05  //  MTI

Peking sajnálja Annan lemondásátKína sajnálatának, egyben megértésének adott hangot amiatt, hogy lemond közvetítői tisztségéről Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja - tájékoztatott a külügyminisztérium közlésére hivatkozva a kínai média pénteken.

"Megértjük a nehézségeket, amelyekkel tárgyalásai során találkozott és tiszteletben tartjuk a döntését" - jelentette ki Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Kína elismeri Annan "aktív és konstruktív" szerepét, amellyel a szíriai kérdés politikai rendezésére törekedett. Hung egyúttal megerősítette, hogy hazája továbbra is elkötelezett a konfliktus békés rendezése iránt. Kína álláspontja szerint a nemzetközi közösségnek is ragaszkodnia kell a politikai megoldáshoz Szíriában. Peking nyitott minden olyan javaslatra, amely ezt szolgálja, és fontosnak tartja az ENSZ szerepét - tette hozzá.

 

Kína támogatásáról biztosította Kofi Annan hatpontos béketervét, és további bizalmat, illetve türelmet kért a közvetítéséhez, a politikai átmenet feltételeinek a megteremtéséhez. Az Annan-terv meghiúsulásért Kína a szíriai kormányt és az ellenzéket egyaránt felelősnek tekinti, és Oroszországgal együtt mindhárom - a szíriai kormányt szankciókkal fenyegető - ENSZ BT határozattervezet ellen vétót emelt. Egyidejűleg elutasít minden fajta külső beavatkozást Szíria belügyeibe, és elutasítja az erőszakkal történő rezsimváltást is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés