CoolPolitika.hu

Pedofilvádak egy volt miniszter ellen

2011  //  Jún  //  04  //  MTI

Pedofilvádak egy volt miniszter ellenElőzetes eljárást indított szerda este a párizsi ügyészség, miután pedofíliával vádolt meg egy volt minisztert Luc Ferry filozófus, de az illetőt nem nevezte meg.

Ferry, aki 2002 és 2004 között oktatási miniszter volt, a Canal+ kereskedelmi televízió egyik hétfő esti élő műsorában azt mondta, hogy politikai körökben mindenki tudja: "egy volt minisztert Marrakesben rajtakaptak kisfiúkkal egy orgián". A filozófus azt állította, hogy a legmagasabb állami körökből, köztük az akkori miniszterelnöktől (Jean-Pierre Raffarintől) hallott az ügyről, de bizonyítékok hiányában nem kívánja megnevezni a megvádolt személyt, tartva attól, hogy rágalmazás miatt feljelenthetik. A párizsi ügyészség vizsgálatával párhuzamosan Marokkóban két civil szervezet ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

 

-Örülök, hogy követ dobtam az állóvízbe - így kommentálta az ügyészségi eljárás megindítását Ferry, akit várhatóan meghallgat a bűnügyi rendőrség, de ennek időpontja egyelőre nem ismeretes. Az eljárás célja kideríteni, hogy tényleg történt-e bűncselekmény vagy pedig csak rágalomról van szó. Ferrynek a rendőrség gyermekvédelmi osztályán feltehetően meg kell majd neveznie a megvádolt személyt és azt is tisztáznia kell, hogy pontosan kitől hallott és milyen pedofilvádakról. Jean-Pierre Raffarin már jelezte, hogy fogalma sincs, milyen eseményekre utalt a kormányának volt tagja.

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának, a New Yorkban nemi erőszakkal vádolt, francia Dominique Strauss-Kahnnak és a szexuális zaklatás vádja miatt vasárnap lemondott Georges Tronnak, a kormány közszolgálati ügyekért felelős államtitkárának ügyei miatt Ferry hétfői kijelentése hatalmas visszhangot váltott ki a francia közéletben. Valójában épp a két botrányba keveredett politikusról volt szó abban a műsorban, ahol a filozófus úgy vélte, hogy "valószínűleg mindenki jól tudja" azt is, hogy egy volt miniszterről pedofilvádak terjedtek el. Rachida Dati volt igazságügyi és Alain Juppé külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a feljelentési kötelezettség elmulasztása maga is bűncselekmény, s Ferrynek a rendőrséghez kellett volna fordulnia. Jogi szakértők szerint ugyanakkor felmerül az elévülés kérdése, hiszen a filozófus jelezte: az ügy 2002 előttre nyúlik vissza.

 

A L Express című politikai hetilap honlapján arra emlékeztetett, hogy a homoszexuálisok jogai mellett a hetvenes évek óta kiálló Jack Lang volt szocialista kulturális miniszter lejáratására jobboldali körökből korábban hasonló jellegű pletykákat terjesztettek, de azoknak semmilyen alapja nem volt. Lang a Le Figaro című napilap megkeresésére elmondta: minden személyt és újságot feljelent, aki Ferry utalgatásai alapján tisztességét kétségbe meri vonni. -Nem kívánok ebbe a történetbe egyelőre belekeveredni. Ha eljött az idő, majd megszólalok. Ez egy elkeserítően elcsépelt ügy - mondta Lang.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés