CoolPolitika.hu

Pártközi megállapodás Belgiumban

2011  //  Dec  //  06  //  MTI

Pártközi megállapodás BelgiumbanMegállapodásra jutott egymással az új belga kormány összetételéről tárgyaló hat politikai párt - jelentette hétfőn a belga média.

Az Elio Di Rupo vallon szocialista pártvezető által irányított kormányban 12 miniszter lesz. A kormánykoalíció részese a három nagy hagyományos politikai család - a jobbközép kereszténydemokrata, a balközép szocialista, valamint a liberális irányzat - flamand, illetve vallon vezető pártja. Az így létrejövő "kétszer hármas koalíció" parlamenti ellenzéke egyfelől az elszakadáspárti flamand nacionalistákból, másfelől a flamand és a vallon zöldekből tevődik össze.

 

A megállapodás húsz órán át tartó ülésen született meg, és az új kormány kedden várható hivatalba lépésével véget ér a világrekord hosszúságúra nyúlt, mintegy másfél éves - hétfőn pontosan 535 napos - kormányválság időszaka. A tavaly júniusi választások óta - Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezetésével - ügyvezető kormány tartotta fenn a közigazgatás folyamatosságát. Ez bizonyos tekintetben nagyon olajozottan működött - így 2010 második felében Belgium minden gond nélkül ellátta az EU soros elnöklő országának teendőit -, másfelől azonban a szükséges költségvetési takarékossági intézkedések késlekedése idővel már meglehetősen kikezdte a piacok türelmét és bizalmát, s az egyik hitelminősítő meg is vonta az országtól a legjobb adósoknak járó AAA besorolást.

 

A korábbi évtizedekben a Belgium lakosságának enyhe többségét adó holland nyelvű flamandok adták a miniszterelnököt. Most a - tavaly júniusi - választásokat a franciajkú Vallóniában megnyerő szocialisták pártvezetője kerül a kormányfői székbe. Elio Di Rupo pártja még két további miniszteri tárcát kap. Három tárcája lesz a vallon liberálisoknak, egy a vallon kereszténydemokratáknak. A további hat minisztériumon 2-2-2 arányban osztoznak a flamand kereszténydemokraták, liberálisok, illetve szocialisták - miközben a belga szövetségi parlamentben a legnagyobb párt a Flandria önállóságát hirdető, ellenzéki N-VA. Az elvben kulcsfontosságú pénzügyi tárca a flamand kereszténydemokratáké lesz, de leválasztják róla a költségvetési ügyet, és azt - összevonva az agrárügyekkel - a vallon liberálisoknak adják. Ugyancsak a vallon liberálisok adják majd az új belga külügyminisztert, a védelmi tárca viszont a flamand kereszténydemokratáké.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés