CoolPolitika.hu

Pakisztánnak női külügyminisztere lett

2011  //  Júl  //  21  //  MTI

Pakisztánnak női külügyminisztere lettPakisztánnak történetében először női külügyminisztere lett kedden, egyúttal az eddigi legfiatalabb politikus ebben a tisztségben - jelentették be hivatalosan. A 34 éves Hina Rabbani Hár ezt megelőzően kilenc hónapig külügyminiszter-helyettes volt.

A miniszteri posztot február óta nem töltötte be senki, mert a tárca előző birtokosa, Sah Mehmud Kuresi összekülönbözött a kormánypárttal. Az új miniszter Faruk Naik ügyvezető államfő előtt tette le az esküt, mert Aszif Ali Zardari elnök Afganisztánban tárgyal. Bár a 2007-ben meggyilkolt Benazir Bhutto kétszer is volt miniszterelnök, a magas rangú kormánytisztségeket általában férfiak töltik be Pakisztánban.

 

Az új külügyminiszter alig néhány nap múlva a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) indonéziai tanácskozásán találkozik Hillary Clinton amerikai és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel, majd Újdelhibe utazik, és tárgyal indiai hivatali kollégájával, S.M. Krisnával a két ország közötti békefolyamat részeként. A folyamat a 2008-as mumbai terrortámadás után megakadt, mert India vádja szerint a merénylők Pakisztánban készültek fel a támadásra, és csak az idén újították fel a tárgyalásokat.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés