CoolPolitika.hu

Oxfordi diplomás a legfiatalabb király

2008  //  Nov  //  06  //  coolpolitika

Oxfordi diplomás a legfiatalabb királyMegkoronázták Bhutánban csütörtökön a kis himalájai buddhista királyság ötödik uralkodóját, Dzsigme Keszar Namgyel Vangcsukot.

A trónjától megváló 52 éves uralkodó, Dzsigme Szingje Vangcsuk 28 éves fia fejére helyezte a koronát, és egyben a Druk Gjalpo (Sárkány Király) címet adományozta neki. A díszes szertartásra a királyi palota Arany Tróntermében került sor. A koronázást három napig tartó örömünnep követi, amelyen a trónutódlást és a bhutáni monarchia létrejöttének századik évfordulóját fogják ünnepelni.

Az új, oxfordi diplomával rendelkező uralkodó trónra kerülése a változást testesíti meg Bhutánban. Az ország a világ legfiatalabb demokráciájának tekinthető. Az abszolút monarchiából alkotmányos monarchiává való átalakulás az idén márciusban történt meg, amikor a bhutáni polgárok először választhattak parlamentet, pontosabban annak alsóházát, mert a felsőházi választások már decemberben lezajlottak az India és Kína között meghúzódó, 670 ezer lakosú, fél Magyarországnyi országban.

A mélyreható átalakításokat maga a kezdeményezte. 2006 decemberében átengedte abszolút hatalmának egy részét egy minisztertanácsnak, majd lemondott a trónról az átalakulást régebb óta szorgalmazó legidősebb fia javára. A koronázási szertartással azonban várni kellett a csillagok legmegfelelőbb együttállásáig.

A volt király hosszabb időn át próbálta korlátozásokkal megóvni országának hagyományos kultúráját, a bhutániak nemzeti identitását: 1999-ig még a televíziózás is be volt tiltva e célból, az internetről nem is szólva. Ugyanakkor viszonylag jó gazdasági eredményeket ért el az ország az abszolút monarchia utolsó évtizedeiben. Lakosságának nagy része fokozatosan kiemelkedett a szegénységből, szinte mindenki lehetőséget kapott a tanulásra, csaknem minden réteg számára elérhetővé vált az orvosi ellátás.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés