CoolPolitika.hu

Öt dollárt is megadnak 100 billióért

2011  //  Jan  //  06  //  MTI

Öt dollárt is megadnak 100 billióértAkár öt dollárt is megadnak 100 billióért Zimbabwéban - a külföldi turisták.

A két dollár persze igencsak különbözik. Az 5 dollár amerikai - ezer forint értékű -, a 100 billió dollár meg zimbabwei, de nem ér 5 amerikait sem, pedig sokkal gazdagabb nullákból: 14 van rajta az 1-es után. -Észbontó a szám látványa! Igazi ínyencség annak, aki szereti a fejtörőket, az olyasmiket, mint például a Rubik-kocka - idézett az AP amerikai hírügynökség egy német turistát, akinek a férje fizikus, és kapásszámításai szerint, ha a Föld lakossága 7 milliárd, akkor egyetlen zimbabwei 100 billiós bankjegyből - felváltás után - több ezer dollár jutna mindenkinek.

 

A külföldiek szuvenírnek és érdekességként veszik a zimbabwei valutát, de csak a legjobb állapotú bankókért adnak 5 dollárt. A pénzárusok utcai kofák, akiknek fő portékája azonban az afrikai fafaragvány. Mostanra nagyon leapadt pénzkészletük, mondhatni: hiánycikk a pénz, a külföldiek által "zimdollárnak" becézett bankó, holott élénkül kereslete. Utánpótlásnyomás viszont nincs. Az inflációs világrekorder Zimbabwéban ugyanis két éve az amerikai dollár vette át a helyi valuta helyét törvényes fizetési eszközként. 2008-ban, az infláció "tombolásának" csúcspontján 700 millió dollárba került egy vekni kenyér, a tanárok pedig arról panaszkodtak, hogy a gyerekek teljesen elvesztették "számérzéküket".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés